![W czym tkwi sekret idealnego bigosu według przepisu Magdy Gessler? Bigos Magdy Gessler [PRZEPIS] Wigilia i Boże Narodzenie 2020. Jak zrobić świąteczne potrawy? Najlepsze przepisy](https://m.natemat.pl/9f41a618c2ee0a5732e8389078698bdf,360,0,0,0.jpg)
Boże Narodzenie 2020: Przepis na królewski bigos Magdy Gessler
SKŁADNIKI NA BIGOS MAGDY GESSLER:
⦁ kapusta: na 3/4 kiszonej 1/4 białej, poszatkowanej
⦁ mięso (najlepiej dziczyzna)
⦁ boczek wędzony dymem
⦁ wędliny / kiełbasy (wg uznania)
⦁ suszone prawdziwki (100 g na każdy kg potrawy)
⦁ śliwki (wędzone)
⦁ cebula (na każdy kg bigosu 2 duże, białe cebule)
⦁ wino czerwone wytrawne (1 szklanka)
⦁ przyprawy: sól, kminek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz (młotkowany)
⦁ słonina do wysmarowania spodu garnka, w którym będziemy gotować bigos
⦁ łyżka domowego smalcu ze skwarkami
KAPUSTA
Jak rozpoznać dobrą kapustę kiszoną?
— Poznacie ją nie tylko po zapachu, ale i po kolorze. Jeśli jest biała lub sina, wtedy macie pewność, że do jej zakwaszania dodano coś więcej niż sól, np. ocet. Prawdziwa kiszona kapusta jest żółtawa i pachnie tak, że nie można się pomylić — wyjaśnia Magda Gessler.
MIĘSO
— Ja zdecydowanie wolę, żeby w bigosie było więcej kapusty niż mięsa, ale Wasze preferencje mogą być odmienne. Pamiętajcie tylko, żeby surowe kawałki mięsa uprzednio obsmażyć i podgotować. Surowe mięso dodane do kiszonej kapusty nie zmięknie, choćbyście bigos gotowali przez tydzień. Kwas z kapusty skutecznie temu zapobiegnie — tłumaczy Gessler.
— Dla mnie najlepszym bigosem jest ten oparty na dziczyźnie, ale przecież nie ma problemu z dodaniem do niego pieczeni wołowej czy wieprzowej. Gorzej z drobiem, choć nie widziałam jeszcze nikogo, kto narzekałby na bigos z czerwonym mięsem z kaczki... — zapewnia Magda Gessler.
DZIEŃ 1
Osobno obgotowujemy suszone prawdziwki — wystarczy 100 g na kilogram potrawy, choć jeśli ktoś lubi więcej, to dlaczego nie?
— Młotkowany pieprz będzie bardzo ważny ale... potem, bo dodany zbyt wcześnie sprawi, że bigos będzie piekielnie pikantny, a ma być tylko trochę ostry — radzi Magda Gessler.
DZIEŃ 2
Według Magdy Gessler bigos musi być lekko tłusty. Jeśli będzie zbyt suchy, to zabraknie mu smaku, dlatego jej zdaniem warto dodać do niego łyżkę domowego smalcu ze skwarkami.
DZIEŃ 3
— Jeśli zamierzacie zrobić bigosu więcej i zostawić na później, wtedy po dwudniowym gotowaniu zamrażacie go i na dzień przed podaniem znów gotujecie i mieszacie na wolnym ogniu — powtarza raz jeszcze Magda Gessler.