Zwiędnięte warzywa - jak je uratować? Banalnie prosty trik pomoże przywrócić im świeżość
Świeże warzywa i owoce stanowią podstawę wielu dań. Jednak, zdarza się często, że zostały przez nas kupione już dawno i zupełnie o nich zapomnieliśmy lub po prostu leżały na półce tak długo, że zdążyły już zwiędnąć. Nie trzeba ich wyrzucać, a można jeszcze zrobić z nich coś pysznego. Istnieje sprawdzony i prosty trik na to, by przewrócić im świeżość i dobry wygląd.
Co można zrobić z warzywami, aby przywrócić im świeżość i móc wykorzystać je w naszych ulubionych przepisach kulinarnych?
Czytaj także: Kończą ci się zapasy żywności? Sprawdź, co możesz zrobić z tego, co zostało [PRZEPISY]
Jak powszechnie wiadomo, warzywa potrzebują dużo wody. Bez niej szybko wysychają.
Dlatego, aby odświeżyć zwiotczałe warzywo, wystarczy włożyć je do miski z bardzo zimną wodą. Warto je w niej potrzymać przez 5 godzin.
W tym czasie pobiorą odpowiednią dla siebie ilość wody. Po tym czasie, należy je natychmiast zużyć, bo i tak straciły one już część witamin, które pozostały w wodzie.
Dodatkowe wskazówki:
- Do zimnej wody, warto dodać ocet winny (3 łyżki na litr wody).
- Zanim zanurzysz warzywa, wrzuć do miski kostki lodu.
Pamiętaj, że ten sposób nie nadaje się do warzyw liściastych, na przykład do sałaty lub warzyw psiankowatych, czyli pomidorów, ziemniaków, czy papryki. Zwiotczenie i pojawianie się plam na tego typu warzywach oznacza, że nie nadają się one do spożycia.
Czytaj także: Błyskawiczny przepis na sernik Gosi Ohme. Fani są zachwyceni "Jest obłędny"