Zwiędnięte warzywa - jak je uratować? Banalnie prosty trik pomoże przywrócić im świeżość

Weronika Tomaszewska
Świeże warzywa i owoce stanowią podstawę wielu dań. Jednak, zdarza się często, że zostały przez nas kupione już dawno i zupełnie o nich zapomnieliśmy lub po prostu leżały na półce tak długo, że zdążyły już zwiędnąć. Nie trzeba ich wyrzucać, a można jeszcze zrobić z nich coś pysznego. Istnieje sprawdzony i prosty trik na to, by przewrócić im świeżość i dobry wygląd.
Oto sprawdzony trik, jak uratować zwiędnięte warzywa. Fot. pixabay.com/ pasja1000
Warzywa leżą w szufladach i dolnych półkach w lodówce i często o nich zapominamy, a szybko stają się suche i zwiędnięte. Najbardziej widoczne jest to na przykładzie warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka, seler czy rzodkiewka - ich skórka staje się pomarszczona i zwiotczała.

Co można zrobić z warzywami, aby przywrócić im świeżość i móc wykorzystać je w naszych ulubionych przepisach kulinarnych?

Czytaj także: Kończą ci się zapasy żywności? Sprawdź, co możesz zrobić z tego, co zostało [PRZEPISY]

Jak powszechnie wiadomo, warzywa potrzebują dużo wody. Bez niej szybko wysychają.


Dlatego, aby odświeżyć zwiotczałe warzywo, wystarczy włożyć je do miski z bardzo zimną wodą. Warto je w niej potrzymać przez 5 godzin.

W tym czasie pobiorą odpowiednią dla siebie ilość wody. Po tym czasie, należy je natychmiast zużyć, bo i tak straciły one już część witamin, które pozostały w wodzie.

Dodatkowe wskazówki:

Pamiętaj, że ten sposób nie nadaje się do warzyw liściastych, na przykład do sałaty lub warzyw psiankowatych, czyli pomidorów, ziemniaków, czy papryki. Zwiotczenie i pojawianie się plam na tego typu warzywach oznacza, że nie nadają się one do spożycia.

Czytaj także: Błyskawiczny przepis na sernik Gosi Ohme. Fani są zachwyceni "Jest obłędny"