Popcorn brownie to prawdziwy hit. Przygotowanie jest banalnie proste [PRZEPIS]
Popcorn brownie to prawdziwa gratka dla miłośników słodyczy. Połączenie pysznego brownie, popcornu i sosu karmelowego znalazło już wielu zwolenników. Przyrządzenie tego smacznego wypieku nie jest wcale trudne. Oto sprawdzony przepis.
Najpierw należy przygotować samo ciasto. Aby wyszło nam najlepsze brownie, powinniśmy użyć tych kilku składników:
- 200 g czekolady (można użyć jednej mlecznej i jednej gorzkiej)
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a masło z cukrem roztapiamy w garnuszku, po czym studzimy i łączymy te składniki w dużej misce.Krok po kroku, jak przygotować brownie:
2. Potem wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól.
3. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub używając miksera.
4. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią wymieszane ciasto.
5. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Przygotowanie:
Do garnka z pokrywką wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Potem wsypujemy ziarna kukurydzy, sól i dokładnie przykrywamy pokrywką. Warto co jakiś czas potrząsnąć garnkiem. Czekamy, aż popcorn skończy "strzelać" i gotowe.
Ostatnim krokiem będzie zrobienie sosu karmelowego, do którego potrzebujemy:
- szklankę cukru
- 1/2 szklankę słodkiej śmietanki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
1. Na patelnię wysypujemy cukier, wymieszany z łyżką mąki kukurydzianej.Przygotowanie sosu karmelowego:
2. Potem wlewamy łyżkę wody. Wszystko podgrzewamy, ciągle mieszając.
3. Cukier powinien się rozpuścić (przybrać brązową barwę). Wtedy, zdejmujemy go z palnika i powoli wlewamy słodką śmietankę.
4. Następnie dodajemy masło oraz sól. I wszystko dokładnie mieszamy.
Jak zrobić popcorn brownie?
Upieczone brownie smarujemy po wierzchu warstwą karmelu, a następnie wysypujemy na nie popcorn. Po wierzchu polewamy sosem karmelowym i gotowe.
Czytaj także: Jak zrobić puszyste knedle ze śliwkami? Ania Starmach zdradziła prosty i sprawdzony sposób