Ten przepis na sernik według Justyny Żyły robi furorę w sieci
Justyna Żyła w mediach społecznościowych często publikuje swoje kulinarne przepisy. Tym razem zaskoczyła fanów wyjątkowym sposobem na sernik, który zawsze wychodzi jej delikatny i puszysty. Sprawdź, jak robi go była żona znanego skoczka.
Od klasycznych gołąbków w pomidorowym sosie, chałki po francusku, lekkich naleśniczków z owocami po steka z kalafiora czy burgera z plackiem z cukinii.
W ostatnim poście wyjawiła swój patent na wyjątkowo puszysty sernik. Do tego wypieku, według przepisu Żyły, potrzeba zaledwie kilku składników.
Składniki:
- 1kg sera – może być z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- łyżka cukru waniliowego
- 1/5 szklanki oleju roślinnego
1. W dużej misce dokładnie utrzyj jajka, żółtka wraz ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Ubijaj kilka minut, aż masa stanie się kremowa, jasna i puszysta.Przygotowanie sernika według Justyny Żyły:
2. Dodaj twaróg i zmiksuj na gładko.
3. W drugiej misce wymieszaj dokładnie mleko z budyniami, tak, żeby nie było grudek w masie.
4. Przelej masę budyniowo-mleczną do masy jajeczno-serowej i miksuj na wolnych obrotach.
5. Na koniec wlej wąskim strumieniem olej roślinny, jednocześnie miksując masę.
6. Ciasto przelej do okrągłej formy o średnicy 24-26 centymetrów. (Wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia.)
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałki góra-dół) przez godzinę.
8. Po upieczeniu wystudź i udekoruj owocami lub posyp cukrem pudrem i gotowe.
Czytaj także: Justyna Żyła atakuje skoczka w dziwnym wpisie. "Były mąż zabiera samochód tobie i dzieciom"