15 tradycyjnych chorwackich potraw, których trzeba spróbować. Najlepsze dania kuchni chorwackiej

Daria Siemion
26 maja 2022, 08:31 • 1 minuta czytania
Jeśli planujesz wakacyjny wyjazd do Chorwacji, a twoje hobby to próbowanie nowych potraw, czeka cię tam mnóstwo przyjemności. Chorwacka kuchnia słynie z pysznych wędlin, owoców morza i świeżych ryb. Zostań z nami i odkryj 15 potraw, których musisz spróbować podczas urlopu w Chorwacji.
Chorwacka kuchnia smakuje wybornie fot. 123rf.com

1. Czarne risotto

Czarne risotto na pierwszy rzut oka wygląda trochę dziwnie, ale wierzcie lub nie, to jedno z najpopularniejszych dań w Chorwacji. Lokalna nazwa tego specjału to crni rizot. Bez problemu można zakupić go w większości chorwackich restauracji.


Za czarny kolor risotto odpowiada atrament z kałamarnicy, który jest dodawany do potrawy jedynie w celu zabarwienia. Oprócz tego w daniu znajdziemy czosnek, oliwę z oliwek, czerwone wino i ryby. Potrawę jada się jako samodzielne danie, ale uwaga — to chorwackie jedzenie brudzi zęby!

2. Fritule

Fritule to gratka dla miłośników słodyczy. To chorwackie małe pączki podawane na podwieczorek lub deser. Chorwaci jedzą je nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje. To potrawa, której nie może zabraknąć przy wigilijnym stole.

Fritule powstają z małych, smażonych kulek ciasta. Są wypełnione rumem i rodzynkami. Zazwyczaj podaje się je z cukrem pudrem, skórką pomarańczową albo skórką cytryny, choć coraz większą popularność zdobywają fritule z sosem czekoladowym.

3. Fuzi

Fuzi to chorwacki makaron wyrabiany przez gospodynie i restauratorów w całym kraju. Wygląda jak malutkie kwadraciki zwinięte w kształt pióra. Makaron podaje się najczęściej w formie gulaszu z dodatkiem dziczyzny lub jagnięciny albo z sosem pomidorowym. To przykład dania, którego można skosztować w całym kraju.

4. Peka

Peka to tradycyjne chorwackie danie, które znajdziesz w większości tamtejszych restauracji, ale niestety — będziesz musiał trochę na nie poczekać. Czas przygotowania tej potrawy może wynosić nawet kilka godzin! Jednak warto chwilę pocierpieć, by cieszyć się tym niespotykanym smakiem.

Peka to mieszanka gotowanych warzyw, mięsa/owoców morza z ziemniakami, przyprawami, olejem i solą. Potrawę przygotowuje się w specjalnym naczyniu, przykrywa żarem i zostawia na kilka godzin do upieczenia. Uzyskane danie jest miękkie i bardzo aromatyczne.

5. Prsut

Prsut to chorwacka szynka suszona na słońcu i wietrze. W niektórych rejonach Chorwacji jest dodatkowo wędzona. Szynka ma charakterystyczny słodki smak, gdyż do jej produkcji używa się minimalnej ilości soli. W smaku przypomina trochę włoską szynkę parmeńską.

Szynka prsut jest podawana zarówno jako samodzielna przekąska, jak i jest składnikiem kanapek oraz sałatek. Doskonale smakuje z chorwackimi serami, a jeszcze lepiej z chorwackim winem. Do jej produkcji wykorzystuje się mięsno świń rasy Yorkshire.

6. Pasticada

Pasticady po prostu trzeba spróbować. Ten, kto był w Chorwacji i jej nie zjadł, ten nie zna tego kraju. To chorwacki gulasz z mięsa wołowego z dodatkiem śliwek, fig, pigw lub bekonu. Danie pochodzi z Dalmacji.

Mięso do pasticady marynuje się kilka dni wcześniej, by przesiąkło przyprawami. To potrawa, której Chorwaci raczej nie jadają na co dzień. Robią to jedynie przy ważnych okazjach, np. ślubach lub chrzcinach.

7. Chorwacka sałatka z ośmiornicy

Chorwaci uważają, że nie ma niczego równie orzeźwiającego, co sałatka z ośmiornicy. W raju nad Adriatykiem nie trzeba obawiać się, że ośmiornica będzie się ciągnąć. Chorwaci sztukę jej gotowania opanowali do perfekcji — chorwacka ośmiornica jest delikatna i miękka.

Oprócz ośmiornicy w sałatce znajdziemy kapary, natkę pietruszki, oliwę z oliwek (a Chorwacja słynie z doskonałych oliw) i cebulę. Taka sałatka najlepiej smakuje z kieliszkiem chorwackiego wina lub rakii. Samo zdrowie!

8. Buzara

Nie sposób pojechać do Chorwacji i nie spróbować lokalnych specjałów — ryb i owoców morza. Świetnym daniem „na rozgrzewkę" jest buzara, czyli duszony gulasz z dodatkiem skorupiaków, głównie langustynek.

W Chorwacji można znaleźć wiele wariacji tego dania, np. buzarę z krewetkami lub małżami. Potrawę podaje się ze świeżą pietruszką, czosnkiem i białym winem. Niektórzy restauratorzy posypują danie bułką tartą, by było bardziej treściwe.

9. Brudet

Brudet to tradycyjne danie kuchni chorwackiej, które częściej niż w centrum, można zjeść na wybrzeżu. Zawiera duże ilości owoców morza — nierzadko złowionych tego samego dnia. W potrawie można znaleźć też tuńczyka, małże lub langustynki — wszystko zależy od połowów.

Brudet to chorwacki gulasz rybny podawany w lekko słodkawym pomidoro-cebulowym sosie. Restauratorzy najczęściej serwują go z polentą (włoska mamałyga z mąki kasztanowej), która wchłania wszystkie soki. Niektórzy decydują się na dodatek rukoli i świeżych warzyw. To jedno z ulubionych dań Chorwatów.

10. Ser z Pagu

Chorwacja to raj dla miłośników serów. Jednym z najlepszych, jakie można zjeść nad Adriatykiem jest ser z Pagu. Nazwa sera pochodzi od wyspy, na której jest wytwarzany — wyspy Pag, na której panuje niespotykany nigdzie indziej klimat.

Na wyspie przez cały rok wieje zimny wiatr, który nawiewa na glebę sól morską. Lokalne owce żywią się darami ziemi. Ich mleko smakuje inaczej, niż innych owiec, co przesądza o doskonałości najsłynniejszego chorwackiego sera.

11. Rakija

Rakija to najbardziej znany chorwacki alkohol. Produkcją rakii zajmują się zarówno osoby prywatne, jak i restauratorzy. Najczęściej występującą odmianą trunku jest śliwowica. . Rakija zawiera od 40 do 60 proc. alkoholu. Napój powstaje ze sfermentowanych owoców. Jest podawany jako aperitif.

12. Manestra

Wegetarianie na pewno zgodzą się z faktem, że Chorwaci zdecydowanie preferują kuchnię mięsną i czasami trudno coś dla siebie znaleźć. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi manestra — chorwacka zupa warzywna, którą oferuje większość restauracji i barów.

Warzywa, które można znaleźć w manestrze, różnią się w zależności od regionu Chorwacji, np. w Dalmacji bazą manestry będzie fasola, a w okolicach Dubrownika kukurydza. To potrawa, którą Chorwaci jadają na lunch.

13. Grillowane ryby

Linia brzegowa Chorwacji (wliczając wyspy) ma 5 835 km. Mieszkając w takiej lokalizacji, nie sposób nie jeść ryb. Chorwackie restauracje oferują pyszne dorady, sole, makrele, tuńczyki — bardzo często wyłowione tego samego dnia z morza.

Chorwackie restauracje oferują ryby w różnych postaciach. Może zjeść zupy rybne, gulasze, jednak największą popularnością cieszą się ryby z grilla. Bez problemu można znaleźć restauracje z wielkim grillem, na którym przygotowywane są ryby.

14. Gregada

Gregada to jedna z najsmaczniejszych chorwackich potraw. To rybny gulasz gotowany przez kilka godzin na małym ogniu. Co ciekawe, w trakcie gotowanie nie jest mieszany, by nie rozwalić kawałków ryby.

Potrawa pochodzi z chorwackiej wyspy Hvar. Oprócz ryb znajdziemy w niej białe wino, czosnek, kapary. Chorwaci zazwyczaj popijają ją białym winem. Jest to danie, które w chorwackiej kuchni sprawdza się zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień.

15. Soparnik

Soparnik to chorwacki płaski placek podawany na słono. Jego głównym składnikiem jest szwajcarska botwina. To danie, które potrafi przygotować każda szanująca się gospodyni. Co więcej, niedawno zostało nagrodzone przez chorwackie Ministerstwo Kultury.

Soparnik wywodzi się z Dalmacji, dokładnie z okolic Splitu. Mówi się o nim, że to taka „chorwacka pizza". To potrawa, którą można zjeść zarówno wewnątrz restauracji, jak i kupić w lokalnej piekarni i wziąć ze sobą „na drogę".

Czytaj także: https://natemat.pl/415009,rakija-chorwacka-wodka?ticket=cf6f17343742be91849b353d65139ea1