Przepis na jagodzianki jak u babci. Takich nie kupisz w cukierni!
Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google
- Sezon na jagody w Polsce w pełni
- Przygotuj z nami jagodzianki jak u babci
- Te domowe jagodzianki to hit
Jest wiele przepisów na jagodzianki, ale ten jest jednym z najlepszych. Bułeczki drożdżowe z jagodami wychodzą puszyste, delikatne i miękkie, a nadzienia jest naprawdę dużo. Smakują wspaniale i rozpływają się w ustach.
Przepis na jagodzianki jak u babci nie jest trudny, ale żeby bułeczki wyszły, musisz spełnić kilka warunków. Po pierwsze: drożdże muszą być w miarę świeże. Po drugie: wykorzystaj jajka z wolnego wybiegu – na pewno poczujesz różnicę. Pamiętaj jednak, by do mieszanki wbić tylko żółtka!
Jagodzianki z przepisu babuni możesz przygotowywać przez cały rok. Najlepsze wychodzą ze świeżymi jagodami zebranymi prosto z lasu, ale można je też zrobić w wersji z mrożonymi owocami. Pamiętaj jednak, że jagodzianki z mrożonych jagód wyrastają dłużej.
Jeżeli nie masz do dyspozycji świeżych, ani mrożonych jagód, możesz wykorzystać dobrej jakości frużelinę lub dżem jagodowy, choć muszę przyznać, że jestem przeciwna temu rozwiązaniu, bo przypomnijmy — nasze domowe jagodzianki mają być jak u babci! A która babcia korzysta z gotowców? Żadna!
Składniki na domowe jagodzianki
Z tego przepisu uzyskasz 8 sztuk jagodzianek. Będę duże, puszyste, a nadzienie będzie się z nich wylewać.
Ciasto:
- cukier - 100g
- podgrzane mleko* - 150 ml
- roztopione masło – 50 g
- świeże drożdże – 8g
- mąka pszenna** – 400 g
- jajko z wolnego wybiegu*** – 1 szt.
*mleko ma być ciepłe, ale nie gorące, żeby nie wytrąciła się laktoza
** można też użyć bezglutenowej mąki uniwersalnej
*** jeżeli konsystencja będzie za rzadka do ciasta można wbić 2 jajka.
Nadzienie:
- świeże jagody* – 400 g
- cukier – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
*mrożonych jagód powinno być o ok. 150 g więcej, gdyż po stracie wody zmniejszą objętość
Kruszonka:
- masło – 1 łyżka
- cukier – 1 łyżka
- mąka pszenna* – 2 łyżki
*można zastąpić bezglutenową mąką uniwersalną.
Czytaj także: Sprawdź, jak poprawnie przechowywać jajka [PORADNIK]
Przygotowanie domowych jagodzianek
1. Na początku wymieszaj suche składniki ciasta, dodaj do nich mleko i jajko (w razie potrzeby dwa). Składniki wyrabiaj aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przygotowane ciasto włóż do miski, przykryj dokładnie folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.
2. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Składniki umieść w małej miseczce. Zgnieć je widelcem, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
3. Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia. Jagody wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Jeżeli używasz frużeliny lub dżemu, to nic już do nich nie dodawaj.
4. Wróćmy do ciasta. Jeżeli wyrosło, wyłóż je na posypany mąką blat i uformuj je wałkiem na placek o grubości ok. 2 cm. Całość podziel na 8 równych części (tyle będzie jagodzianek) i lekko ugnieć palcami.
5. Na środku każdego kawałka ciasta połóż dwie łyżki jagód. Brzegi pozaklejaj i uformuj z nich prostokątne bułeczki. Blasze wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na niej bułeczki i przykryj je bawełnianą ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia na 40 min. Jeżeli używasz mrożonych jagód, zostaw je na dłużej (minimum to 1 h 10 min).
6. Piekarnik ustaw na 180 st. Celsjusza na grzanie góra-dół. Jagodzianki przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozmąconym żółtkiem z jajka i posyp kruszonką. Piecz przez ok. 25 min. Z jedzeniem poczekaj, aż ostygną i pod żadnym pozorem nie jedz ich w białej bluzce!
Smacznego!
Czytaj także: https://natemat.pl/379973,jak-zrobic-chleb-bananowy-oryginalny-przepis-z-1950-roku-lepszego-nie-ma