
Reklama.
Jajka, jak każdy inny produkt, mają swoich zwolenników i przeciwników. Nie da się jednak ukryć, że stanowią one źródło wielu składników odżywczych i są niezbędnym dodatkiem do większości dań polskiej kuchni. Wiosną jaja grają szczególną rolę, bo królują na naszych wielkanocnych stołach. Jak zadbać o odpowiednie przechowywanie tego produktu, aby na długo zachował swoją świeżość? Oto kilka trików, które warto poznać.
Gdzie przechowywać jajka?
Mało kto wie, że przechowywanie jajek w temperaturze pokojowej przyśpiesza proces psucia. Szacuje się nawet, że dzień w ciepłej kuchni równa się 4 dniom w lodówce!Najczęściej jajka przechowuje się więc w lodówce. Jest jednak pewne "ale" – drzwi lodówki nie są najlepszym miejscem na ich przechowywanie, ze względu na częste zmiany temperatury w tym obszarze. O czym więc warto pamiętać?
Jajka najlepiej przechowywać w wytłaczance lub zamkniętym pojemniku
Nie powinno się umieszczać jajek tuż obok innych otwartych produktów
Bardzo ważne jest, aby nie myć jaj, które chcesz przechowywać – usuwa się w ten sposób ich naturalną osłonę, chroniącą przed zakażeniem i dostępem tlenu
Jajka ułożone do góry tępym końcem dłużej zachowają termin ważności
Ile czasu można przechowywać jajka?
W lodówce jajka można przechowywać przez okres jednego miesiąca. Dodajmy, że jajka można również zamrozić, jednak należy zrobić to w odpowiedni sposób. Żółtka i białka mrozi się oddzielnie. Najlepiej przygotować do tego celu dwa szczelnie zamykane pojemniki. W każdym z nich możemy umieścić po trzy, cztery żółtka i białka. Tak przygotowane można przechowywać maksymalnie 6 miesięcy.Rozmrażanie jajek najlepiej przeprowadzać podobnie jak mięsa, czyli w lodówce, by uniknąć dużej różnicy temperatury. Po rozmrożeniu jaja należy oczywiście jak najszybciej spożyć i absolutnie nie wolno ich ponownie zamrażać.
Czytaj także:A ile czasu możemy przechowywać rozbite jajko bez skorupki? Można to bezpiecznie zrobić przez maksymalnie jeden dzień, koniecznie w zamkniętym pojemniku. Przydaje się to chociażby przy przygotowywaniu wielkanocnych serników, kiedy nie zawsze na raz wykorzystujemy białko i żółtko.
Pamiętajmy, że niewłaściwe przechowywanie jajek lub ich niewłaściwa obróbka może skończyć się zarażeniem groźną dla naszego zdrowia bakterią salmonelli.