Przepis na zdrowe i pyszne chipsy ze skórek bobu. Koniec z marnowaniem jedzenia!
Blogi kulinarne obfitują w wiele trendów, które znikają równie szybko, jak się pojawiają. Jednak jeden trend zagościł w kuchni na stałe. To zero waste, czyli sztuka niemarnowania żywności. Wykorzystując produkty od A do Z, można zaoszczędzić sporo pieniędzy, a przede wszystkim: oszczędzić cierpienia naszej planecie.
Z badań projektu PROM wynika, że Polacy wyrzucają na śmietnik aż 5 ton żywności rocznie, a aż 60 proc. odpadków generują gospodarstwa domowe. Artykuły spożywcze lądują w śmietnikach z dwóch powodów. Po pierwsze, mamy problemy z przygotowaniem lisy zakupów. Po drugie, nie umiemy wykorzystać niektórych produktów. Jednym z nich jest bób.
Czytaj także: Francuskie supermarkety z zakazem wyrzucania niesprzedanej żywności. Teraz pora na całą Unię Europejską
Bób to warzywo bogate w witaminę K, kwas foliowy, witaminę C i A. Wspiera walkę z wolnymi rodnikami, wspiera pracę serca, jest źródłem białka. Jest sycący, smaczny, sprzyja odchudzaniu. Jednak większość jego składników odżywczych znajduje się w wyrzucanej skórce. Czas z tym skończyć i w pełni wykorzystać potencjał tego warzywa!
Jedną z potraw, które można przygotować ze skórek z bobu, są chipsy. W porównaniu do "zwykłych chipsów" mają one o wiele mniej tłuszczu i kalorii, a o wiele więcej składników odżywczych. Jeżeli lubisz spędzać wieczory na oglądaniu Netflixa, warto się z nimi zaprzyjaźnić. Oto przepis, dzięki któremu przygotujesz zdrowe i smaczne chipsy z bobu,
Składniki na chipsy ze skórek bobu:
- skórki po 500 g bobu;
- 3 łyżki oleju słonecznikowego;
- łyżeczka słodkiej papryki*;
- łyżeczka czosnku w proszku;
- pół łyżeczki soli;
- pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie);
- łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych.
*Bób ma to do siebie, że bardzo dobrze chłonie smaki. Jeżeli nie lubisz paprykowych chipsów, to możesz zastąpić paprykę inną przyprawą, np. curry lub kurkumą.
Przygotowanie chipsów z bobu:
1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki. Możesz zostawić bób w marynacie, żeby lepiej nasiąkł przyprawami, ale nie jest to konieczne. Chipsy i tak będą smakowały przepysznie.
2. Piekarnik nastaw na 180°C na grzanie "góra-dół”.
3. Przyprawione skórki z bobu rozłóż równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
4. Skórki z bobu piecz przez ok. 15 minut. Powinny być brązowe.
5. Mieszaj chipsy co 5 minut, żeby się nie przypaliły.
6. Po przygotowaniu chipsów ze skórek bobu odstaw je na kilka godzin, żeby woda odparowała i zrobiły się chrupiące.
7. Jeżeli nie wytrzymasz, możesz zjeść je od razu.
Smacznego!
Czytaj także: https://natemat.pl/424144,przepis-na-jagodzianki-jak-u-babci