Przepis na zdrowe i pyszne chipsy ze skórek bobu. Koniec z marnowaniem jedzenia!

Daria Siemion
18 lipca 2022, 14:48 • 1 minuta czytania
Przyznaj się, ile razy zjadłeś bób, a skórki trafiły do kosza? Czy wiesz, że to w nich kryje się najwięcej minerałów i witamin? Nie marnuj ich więcej! Oto szybki i łatwy przepis na przepyszne chipsy z bobu.
Przepis na chipsy ze skórek bobu fot. 123rf.com

Blogi kulinarne obfitują w wiele trendów, które znikają równie szybko, jak się pojawiają. Jednak jeden trend zagościł w kuchni na stałe. To zero waste, czyli sztuka niemarnowania żywności. Wykorzystując produkty od A do Z, można zaoszczędzić sporo pieniędzy, a przede wszystkim: oszczędzić cierpienia naszej planecie.


Z badań projektu PROM wynika, że Polacy wyrzucają na śmietnik aż 5 ton żywności rocznie, a aż 60 proc. odpadków generują gospodarstwa domowe. Artykuły spożywcze lądują w śmietnikach z dwóch powodów. Po pierwsze, mamy problemy z przygotowaniem lisy zakupów. Po drugie, nie umiemy wykorzystać niektórych produktów. Jednym z nich jest bób.

Czytaj także: Francuskie supermarkety z zakazem wyrzucania niesprzedanej żywności. Teraz pora na całą Unię Europejską

Bób to warzywo bogate w witaminę K, kwas foliowy, witaminę C i A. Wspiera walkę z wolnymi rodnikami, wspiera pracę serca, jest źródłem białka. Jest sycący, smaczny, sprzyja odchudzaniu. Jednak większość jego składników odżywczych znajduje się w wyrzucanej skórce. Czas z tym skończyć i w pełni wykorzystać potencjał tego warzywa!

Jedną z potraw, które można przygotować ze skórek z bobu, są chipsy. W porównaniu do "zwykłych chipsów" mają one o wiele mniej tłuszczu i kalorii, a o wiele więcej składników odżywczych. Jeżeli lubisz spędzać wieczory na oglądaniu Netflixa, warto się z nimi zaprzyjaźnić. Oto przepis, dzięki któremu przygotujesz zdrowe i smaczne chipsy z bobu,

Składniki na chipsy ze skórek bobu:

*Bób ma to do siebie, że bardzo dobrze chłonie smaki. Jeżeli nie lubisz paprykowych chipsów, to możesz zastąpić paprykę inną przyprawą, np. curry lub kurkumą.

Przygotowanie chipsów z bobu:

1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki. Możesz zostawić bób w marynacie, żeby lepiej nasiąkł przyprawami, ale nie jest to konieczne. Chipsy i tak będą smakowały przepysznie.

2. Piekarnik nastaw na 180°C na grzanie "góra-dół”.

3. Przyprawione skórki z bobu rozłóż równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

4. Skórki z bobu piecz przez ok. 15 minut. Powinny być brązowe.

5. Mieszaj chipsy co 5 minut, żeby się nie przypaliły.

6. Po przygotowaniu chipsów ze skórek bobu odstaw je na kilka godzin, żeby woda odparowała i zrobiły się chrupiące.

7. Jeżeli nie wytrzymasz, możesz zjeść je od razu.

Smacznego!

Czytaj także: https://natemat.pl/424144,przepis-na-jagodzianki-jak-u-babci