Co ma w sobie jajo? Czyli wszystko czego nie wiedziałeś o tym unikalnym produkcie spożywczym
Jak tłumaczy specjalista, możemy zawartość jaja rozłożyć na mikroskładniki, makroskładniki oraz substancje dodatkowe takie jak barwniki zawarte w żółtku.
– Jeśli chodzi o makroskładniki to znajdziemy w jaju białko, kwasy tłuszczowe, troszeczkę węglowodanów. Białko będzie budować komórki naszego organizmu ale również będzie wspierać nasz układ odpornościowy. Jest niezbędne w naszej diecie. Jego brak powoduje chociażby ubytek naszej masy mięśniowej. Natomiast kwasy tłuszczowe, a mam na myśli kwasy DHA, wspierają układ nerwowy ale też odpowiadają za zdrowie jelit czy wątroby – mówi Kamil Paprotny.
Mikroskładniki, jak dodaje, występujące w jaju to żelazo, jod, cynk, selen. Biorą one udział w różnych procesach metabolicznych w naszym organizmie ale też budują naszą odporność, jak cynk i żelazo. Jod z kolei wchodzi w skład hormonów tarczycy. Jeśli spojrzymy na substancje, które nadają kolor żółtku to znajdziemy tam takie, które będą chroniły nasz wzrok. Chronią go przede wszystkim przed różnymi zwyrodnieniami.
Jaja są szczególnie polecane dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym. Białko i kwasy DHA zawarte w jajach wpływają bardo korzystnie na zdrowie zarówno mam jak i dzieci.
Jaja chronią też przed chorobami serca oraz przed wysokim poziomem cholesterolu u osób zdrowych.
– Do diety dziecka, szczególnie tego, które jest żywione mlekiem modyfikowanym, jaja możemy wprowadzać od 5. miesiąca życia. Wprowadzamy całe jajo - nie dzielimy na żółtko i na białko. Najbardziej na wprowadzeniu do diety jaja skorzystają dzieci, które zmagają się z anemią – podkreśla dietetyk.
Jak jeść jaja, żeby jak najbardziej skorzystać z ich właściwości?
– Nie zaleca się spożycia surowych jaja. Natomiast wystarczy krótka obróbka termiczna. Najlepsze, moim zdaniem, są jajka na miękko. To najzdrowszy rodzaj obróbki termicznej jaja – mówi specjalista.
Natomiast jajo pieczone np. jako dodatek do ciasta lub innych pieczonych potraw będzie najmniej alergizujące ze względu na długą obróbkę termiczną.
Żeby wykorzystać jak najbardziej prozdrowotne właściwości jaja najlepiej jeść je z produktami zawierającymi witaminę C np. z papryką, pomidorami. Dobrze jest też dołączyć produkty zawierające błonnik np. pieczywo razowe. To spowoduje pokaźne obniżanie się poziomu cholesterolu w organizmie.
Światowy Dzień Jaja
14 października obchodzimy Światowy Dzień Jaja. Jaja dla lepszego życia – to hasło przyświeca tegorocznym obchodom tego dnia. W Polsce ten Dzień możemy celebrować z firmą Fermy Woźniak, producentem jaj Zdrovo.
Globalnym promotorem święta jest International Egg Commision, do której należą Fermy Woźniak. To coroczne wydarzenie honoruje wysoce odżywcze i wszechstronne jajo, podkreślając szeroki zakres unikalnych korzyści, jakie przynosi ono dla zdrowia ludzi i planety, przyczyniając się do lepszego życia dla wszystkich.
14 października fani jaj na całym świecie będą świętować moc jajka i wszystkie jego odżywcze, środowiskowe i społeczne korzyści. To globalne wydarzenie, obchodzone w drugi piątek października każdego roku, zaprasza wszystkich do uhonorowania wyjątkowego wkładu jaj we wspieranie ludzi na całym świecie.
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat jajek, posłuchaj podcastu Zdrowie bez cenzury. Gościem tego odcinka jest Kamil Paprotny, dietetyk kliniczny, prowadzi Anna Kaczmarek.