Lunch, który przygotujesz w 6 minut! Ten makaron azjatycki na stałe zagości w twoim menu [PRZEPIS]
Ten przepis jest połączeniem Meksyku i Azji – mówi Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Skąd taki pomysł? To w Ameryce Północnej polski kucharz po raz pierwszy jadł makaron z kremowym sosem z czarnej fasoli, ale z powodu swojej miłości do Azji postanowił nakierować danie w kierunku azjatyckich smaków. Jak? Z pomocą oleju sezamowego, limonki czy bazylii tajskiej.
Ten makaron azjatycki na szybko w duchu kuchni meksykańskiej i azjatyckiej jest pyszny i prosty. Przygotujesz go w zaledwie 6 minut, dlatego to idealny pomysł na lunch dla zabieganych.
– Starałem wyrobić się w 5 minut, ale potrzebowałam tę minutę dłużej. Finalnie danie i tak jest ekspresowe, szczególnie, że to ciepły posiłek – podkreśla Michał Gniłka w youtubowym wideo "Lunch na ciepło w 6 minut! Makaron azjatycki na szybko". Jak go przygotować?
Makaron azjatycki na szybko. Przepis WegeTuby
Składniki:
- 400 g makaronu (chow mein, ryżowego lub pszennego, np. tagliatelle)
- 2 łyżki stołowe oliwy extra virgin
- duży pęczek dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czarnej fasoli
- 4 łyżki stołowe oleju sezamowego + ekstra do garniszu
- 3 łyżki stołowe tahiny
- mały pęczek bazylii tajskiej lub kolendry
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego
- sok z 1 limonki
- 100 g prażonych orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Cały przepis znajdziesz na YouTube na kanale WegeTuba.
WegeTuba na YouTube
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe, a przede wszystkim smaczne dania wege. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabierze was kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem... dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.