Idealne śniadanie nie istnieje? Zmienisz zdanie po spróbowaniu tych wegańskich hot dogów [PRZEPIS]
– Ten przepis na śniadaniowe hot dogi jest inspirowany daniem z mojego dzieciństwa. Mój tata często robił parówki, które przekrajało się na pół, kładło się na nie kawałek żółtego sera i odsmażało na patelni. Mam ten przepis z tyłu głowy i postanowiłem odtworzyć go w nieco innej, roślinnej wersji – mówił Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube.
Kucharz przyrządził wersję wegańską: z roślinnymi parówkami i serem, który ciągnie się w środku. W swoim przepisie wybrał bułkę z glutenem, ale z powodzeniem można wybrać bezglutenowe pieczywo. Nie są to typowe hot dogi, ale wariacja na temat, która będzie idealna na leniwe, weekendowe śniadanie.
– To w sumie strasznie "chamskie" danie, ale przepyszne – śmieje się kucharz Michał Gniłka. To doskonały comfort food, czyli, mówiąc po polsku, jedzenie na pocieszenie. Pyszne, pożywne, często kojarzące się z dzieciństwem lub miłymi chwilami i wcale niekoniecznie bardzo zdrowe. To dania, dzięki którym poczujemy się po prostu lepiej.
Jak przyrządzić wegańskie hot dogi z serem? Michał Gniłka prezentuje to w wideo na YouTube "Śniadaniowe hot dogi po wegańsku z ciągnącym serem! Smak dzieciństwa".
Wegańskie hot dogi z ciągnącym się serem. Przepis WegeTuby
Składniki (na dwie porcje):
- 1 łyżka stołowa oliwy extra virgin
- 2 podłużne bułki
- 2 parówki wegańskie
- 80 g wegańskiego sera
- 3 łyżki stołowe ketchupu
- 3 łyżki stołowe musztardy
- kilka gałązek dymki
Przygotowanie:
Cały przepis zobaczysz na kanale WegeTuba.
WegeTuba, czyli wegańskie przepisy na YouTube
Na kanale WegeTuba na YouTube, który subskrybuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.