Wielkanocna uczta u Gessler słono kosztuje. Faszerowane jajko... za ponad 15 zł [LISTA]

Weronika Tomaszewska-Michalak
07 marca 2024, 20:22 • 1 minuta czytania
W lokalach menu z roku na rok drożeje. Tak jest także w miejscach, które swoim nazwiskiem firmuje Magda Gessler. Ile u słynnej restauratorki trzeba zapłacić za wielkanocne przysmaki? Oto lista i ceny. Niektóre przyprawiają o zawrót głowy.
Magda Gessler i jej wielkanocne menu. Fot. VIPHOTO/EAST NEWS

Magda Gessler przez lata zapracowała sobie na miano prawdziwej ikony w świecie kulinariów. Polska restauratorka podbiła serca Polaków, prowadząc od wielu lat program TVN "Kuchenne rewolucje". Jej działalność medialna to jedno, ale własne interesy to drugie.


Przypomnijmy, że Gessler prowadzi legendarną, warszawską restaurację "U Fukiera", a do tego ma sklep internetowy z tradycyjnymi potrawami i przysmakami "Delikatesy u Fukiera". Doznania kulinarne, jakie oferuje gwiazda "Kuchennych rewolucji", niestety do najtańszych nie należą.

Ile kosztują dania w menu wielkanocnym u Magdy Gessler?

Wchodząc na stronę delikatesów królowej polskiej gastronomii, dostępna jest możliwość zamówienia wielkanocnych dań. O jakich cenach jest mowa?

W tym roku za jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem (5 połówek) trzeba zapłacić 38 złotych (w 2023 roku: 35 zł). Z kolei jajka, które w środku mają farsz z polską szynką to już koszt 41 zł (w 2023: 38 zł). Za sałatkę jarzynową (300 g), której nie może zabraknąć na polskim stole we Wielkanoc, u Gessler wydamy 43 złote.

W menu słynnej restauratorki są także typowe świąteczne zupy. Za barszcz biały na zakwasie trzeba zapłacić 69 zł za pojemność 900 ml (tutaj różnica z roku poprzedniego to tylko jeden zł). Krem chrzanowy na zakwasie z żuru z pulpetami cielęcymi dostępny jest w cenie 79 zł (rok temu – taka sama cena).

Wśród mięs przygotowanych przez zespół Gessler znajdziemy: schab pieczony ze śliwką po 78 zł/0,5 kg (w 2023: 75 zł), boczek marynowany po polsku po 79 zł/0,5 kg (tutaj różnica w cenie z ubiegłego roku jest duża, w 2023 koszt boczku to 42 zł).

Nie mogło zabraknąć także słodkości. Cena mazurka różanego to 67 zł (rok temu za mazurka trzeba było zapłacić 65 zł). Nie zmieniła się natomiast cena baby drożdżowej z bakaliami to nadal 88 zł za 1,2 kg.