Ostatni moment na zakupy i przygotowania do świętowania Wielkanocy 2022. W tym roku rodacy skarżą się na szalejącą drożyznę i zapewniają, że ich stoły tym razem nie będą uginały się pod ciężarem wielu potraw. My zebraliśmy trzy przepisy na dania według Magdy Gessler, które w zupełności wystarczą, aby cieszyć się wielkanocnym smakiem i klimatem. Dowiedz się, jak przygotować wyborny barszcz biały, soczystą szynkę i genialnego mazurka.
Z tego tekstu dowiesz się, jak przyrządzić wielkanocną ucztę według przepisów Magdy Gessler:
barszcz biały według Magdy Gessler
wielkanocna szynka według Magdy Gessler
mazurek według Magdy Gessler
W tym roku wielkanocna niedziela przypada 17 kwietnia. Polacy będą celebrować to święto niezmiennie przy wspólnym śniadaniu w gronie najbliższych przy pokarmach, które święcili w Wielką Sobotę.
Wielu rodaków ze względu na sytuację związaną z wojną w Ukrainie otworzyło swoje domy dla sąsiadów zza wschodniej granicy. To doskonała okazja, aby mogli zaznać chwili spokoju, rodzinnej, przyjaznej atmosfery i spróbować tradycyjnych dań, które spożywa się u nas w kraju w Wielkanoc.
Niestety rok 2022 stoi pod znakiem drożyzny. Mówi się, że tegoroczne święta Wielkiej Nocy będą najdroższymi w historii. Z Raportu Koszyk Zakupowy wynika bowiem, że w marcu ceny produktów wzrosły o 4,4 proc. w porównaniu do tego okresu w 2021 roku.
Inflacja zmusza Polki i Polaków do tego, aby oszczędniej i rozsądniej podchodzić do wielkanocnych zakupów. Nie trzeba jednak wiele, aby przy niedzielnym śniadaniu zajadać się pysznościami niczym z kuchni u Magdy Gessler. Te 3 dania wystarczą, aby ucztować w najlepszym stylu i zadowolić podniebienia.
Wielkanocne potrawy według przepisów Magdy Gessler. Zrób je sam
Magda Gessler to niezaprzeczalnie jedna z bardziej barwnych postaci rodzimego show-biznesu. Pełna werwy, charyzmatyczna restauratorka od 12 lat przemierza Polskę wzdłuż i wszerz, robiąc "Kuchenne rewolucje", które są absolutnym hitem stacji TVN.
Ikona kuchni może pochwalić się także niejednym własnym lokalem, jak np. kultową restauracją "U Fukiera" w stolicy. Wiadomo, jak Gessler przygotowuje dania na Wielkanoc. Oto 3 hitowe przepisy:
1. Najpierw przygotuj zakwas pszenny, bo on będzie musiał postać w ciepłym miejscu przez ok. 24h. Ewentualnie możesz dodać gotowy, kupny zakwas do barszczu białego. Do szklanego naczynia daj pół szklanki mąki pszennej typu 2000, liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko zalej 2 szklankami przegotowanej wody. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce.
2. Do wywaru mięsnego dodaj wędzone żeberko i gotuj na niewielkim ogniu przez godzinę. Potem dodaj zakwas pszenny i resztę rozgniecionych ząbków czosnku. Zostaw dalej na wolnym ogniu na kolejną godzinę. W tym czasie możesz ugotować jajka na twardo.
3. Weź kubek i nalej kilka łyżek ciepłego wywaru. Dodaj następnie kilka łyżek śmietany i mieszaj delikatnie, aby się nie zważyła. Wymieszaj i wlej do zupy. Dodaj łyżkę chrzanu oraz białą kiełbasę i gotuj 10 minut. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę i boczek.
4. Na rozgrzaną patelnię daj boczek i cebulę. Podsmaż do uzyskania złotego koloru. W tym czasie wyjmij z zupy kiełbasę białą i pokrój ją w plasterki i z powrotem daj do garnka. Dodaj także podsmażoną zawartość patelni.
5. Na koniec dodaj solidną porcję majeranku. Najlepiej, jak po gotowaniu - przed podaniem, zupa odczeka kilka godzin. Podawaj z przepołowionym jajkiem na twardo i kiełbasą. Doskonale sprawdzi się też tradycyjnie kromka świeżego chleba z masłem.
Przepis na wielkanocną szynkę według Magdy Gessler
Niezbędne składniki:
szynka wieprzowa ok. 1 kg
5 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka miody płynnego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka soli (ok. 15g)
250 ml wrzątku
Przygotowanie:
1. Mięso przemyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia - miski lub brytfanny. Przygotuj marynatę - do miski dodaj składniki: musztarda, miód, papryka, sól, olej oraz czosnek zgnieciony przez praskę. Wymieszaj całość. Załóż rękawiczki i dokładnie wmasuj przyprawy w szynkę. Kiedy będzie porządnie otulona marynatą, odstaw ją do lodówki na 10-12 godzin.
2. Kiedy upłynie wskazany czas, szynkę wyjmij z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (nastaw tryb termoobieg). W tym czasie rozgrzej dużą patelnię. Szynkę smaż przez dosłownie minutę z każdej strony. To patent, aby mięso pozostało soczyste. Podsmażoną szynkę przełóż do naczynia, w którym będziesz ją piec przez pół godziny.
3. Po pół godziny wlej do naczynia z szynką w piekarniku pół szklanki wrzącej wody. Temperaturę zmniejsz do 140 stopni. Szynkę piecz jeszcze godzinę - w połowie czasu dodaj resztę wrzątku.
4. Gotową, upieczoną szynkę wyjmij na deskę. Daj jej ostygnąć i odpocząć przed krojeniem ok. godziny. To czas na przygotowanie sosu. Marynatę, która została w naczyniu, gdzie piekło się mięso, przelej do małego garnka. Dorzuć łyżkę masła i gotuj na małym ogniu. Ewentualnie, jeśli sos okaże się za rzadki, dodaj łyżkę mąki dla zagęszczenia. Pokrojoną szynkę podawaj z sosem. Świetnym dodatkiem będzie również chrzan lub ćwikła.
Mazurek różany według przepisu Magdy Gessler
Niezbędne składniki:
300g mąki
200g masła
4 ugotowane żółtka
100g cukru
skórka z cytryny
sok z cytryny
szczypta soli
łyżka lodowatej wody
słoik konfitury z dzikiej róży
200 g cukru
Przygotowanie:
1. Ugotować jajka na twardo i same żółtka przetrzeć przez drobne sito. Następnie dodać mąkę, masło, cukier, a następnie łyżkę lodowatej wody i szczyptę soli. Na samym końcu dodaje się skórkę z cytryny. Ciasto zagnieść energicznymi ruchami i odstawić do lodówki na kilka godzin.
2. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Ciasto, które odstało w lodówce wyjąć i rozwałkować. Blachę wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Włożyć do piekarnika i piec aż spód mazurka uzyska złotą barwę.
3. Wyjąć i dać mu ostygnąć. Potem posmarować grubo konfiturą z róży. Następnie do przygotowania masy w garnku rozpuścić cukier z sokiem z cytryny i połową szklanki konfitury. Mieszać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Kiedy wystygnie, wlać ją na mazurka. Zostawić na kilka godzin do zastygnięcia. Na koniec udekoruj według uznania.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.