Sprawdź, czy masz ten popularny produkt w domu. Może powodować problemy ze zdrowiem

redakcja naTemat
21 maja 2024, 15:26 • 1 minuta czytania
GIS wydał właśnie ważny komunikat ws. partii popularnej mąki z ciecierzycy. Chodzi o to, że jest źle opisana, a spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Masz ten produkt w domu? GIS apeluje, że może być szkodliwy. Fot. Marek BAZAK/East News

Jak podaje GIS, w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. "Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" – czytamy.


Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g

Numer partii: 347/01/24

Data minimalnej trwałości: 12.2024

Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce.

GIS podkreśla, że firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, aby wycofać partię produktu ze sprzedaży.

"Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania tego produktu z obrotu" – przekazano.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Ostatnio poinformowano również, że w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność Listeria monocytogenes w jednej, określonej partii mleka modyfikowanego dla niemowląt – po 6 miesiącu życia.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące tego produktu:

Nazwa produktu: Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 dla niemowląt po 6. miesiącu życia 800g Numer partii: 111302600 Najlepiej spożyć przed (data na dnie puszki): 03-10-2025 Producent: NUTRICIA POLSKA Sp. z o.o. ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa

GIS przestrzegał jednocześnie, że listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.