Jesienne spotkania z przyjaciółmi? W Warszawie jedno miejsce zadowoli wszystkich
Koneser to wyjątkowe miejsce na miejskiej mapie, bo poza wszystkimi swoimi atrakcjami, posiada genialną strefę restauracyjną. Jeśli jeszcze was tu nie było - październik to zdecydowanie dobry miesiąc, aby sprawdzić, co się tu kroi. A właściwie pichci.
Centrum Praskie Koneser: jedno miejsce, masa koncepcji
W popularnym Koneserze znajdziemy, póki co, 15 lokali, z których każdy ma swój unikalny sznyt. “Póki co”, bo na dniach liczba ta powiększy się o dwa kolejne, wyjątkowe koncepcje.
Na otwarcie czeka Stella, miejsce z kuchnią wegetariańską i wegańską, oraz Zabawa, o której nie powiemy wiele, aby nie popsuć wam tejże. Zdradzimy tylko, że fani jakościowego slow food będą bawić się tu wybornie.
Konesera warto jednak odwiedzić jeszcze zanim rodzina tutejszych restauracji powiększy się o dwie wspomniane wcześniej. Już teraz lista lokali zachwyca bowiem różnorodnością. Jest tu znany i lubiany pewniak - ORZO. Jest też ulubieniec, jeśli chodzi o nowoczesną kuchnię indyjską – Bombaj Masala. Fani pizzy docenią na pewno stolik w L’Osteria Pizza e Pasta, a miłośnicy klasyki – Spółdzielnię Koneser.
Wizyta w Koneserze to również opcja dla tych foodies, którzy lubią dać się zaskoczyć. Zajrzyjcie do kawiarni Freya na wegetariańską, a nawet wegańską przekąskę. Spróbujcie wyjątkowego comfort food w towarzystwie kieliszka wybornego wina w Concept Food & Wine. Zachwyćcie swoich przyjaciół selekcją serów i przekąsek z całego świata, komponując swój własny Cheese Box – taką opcję proponuje Figa z Makiem. Dajcie się porwać kompozycjom azjatyckich smaków serwowanych przez koncepty pod szyldem AZIA Restaurants. A na koniec – zwieńczcie cudowny wieczór drinkiem, przygotowanym przez barmanów jednego z kilku tutejszych cocktailbarów.
Centrum Praskie Koneser to miejsce, które potrafi zadowolić jeśli nie wszystkie, to zdecydowanie bardzo wymagające gusta. Różnorodność kulinarna idzie tu w parze z menus, skrojonymi na każdą kieszeń. Niezależnie więc od tego, czy macie ochotę na lunchową przekąskę, czy też planujecie wykwintną kolację rocznicową, w Koneserze na pewno znajdziecie odpowiednie do okazji miejsce.
I choć każdy z lokali jest urządzony na swój sposób, nie wypada nie wspomnieć o klimacie, jaki panuje na całym terenie byłej Warszawskiej Wytwórni Wódek Koneser. Industrialne, wysmakowane wnętrza z pewnością skradną wasze serca.
5 lat Koneser Grill: nie możecie tego przegapić
Wiemy na pewno, że Koneser Grill skradł już serca sędziów prestiżowego przewodnika Michelin, którzy regularnie odwiedzają tę restaurację. Dowód? Nagroda Bib Gourmand, przyznawana regularnie od kilku lat.
Nic więc dziwnego, że Koneser Grill to pozycja obowiązkowa na mapie tutejszych restauracji, zwłaszcza w październiku, bo z okazji swojego pięciolecia, jej szef - Piotr Wójcik - zaplanował dla was prawdziwą kulinarną gratkę: cykl wyjątkowych kolacji, przygotowanych we współpracy z prawdziwymi kulinarnymi gwiazdami.
Przed nami dwie, ostatnie odsłony: 24 października będziecie mieli okazję spróbować One Star Street Food, przygotowanego we współpracy z Bartoszem Szymczakiem - szefem kuchni w Rozbrat 20. W trakcie tego wieczoru przekonacie się, jak połączyć gwiazdkową kuchnię ze smakami “jedzenia ulicy”.
30 października natomiast otrzymacie unikalną szansę, aby uczestniczyć w Grande Finale całej akcji. Podniosła nazwa jest na miejscu, bo gościem specjalnym będzie Miller Prada: prawdziwy kolumbijski czarodziej grilla, który w Londynie prowadzi restaurację uhonorowaną gwiazdką Michelin.
Stoliki na oba eventy wymagają rezerwacji. Jak to zrobić? Dowiecie się tego z Instagrama i Facebooka Koneser Grill.
Jeśli natomiast chcecie być na bieżąco z menu restauracji i wszystkimi innymi wydarzeniami, jakie planowane są w Koneserze, koniecznie zaglądajcie na stronę koneser.eu.