sesja Fit and eat
sesja Fit and eat Fit and eat

Idealne danie po treningu, z łatwo przyswajalnym białkiem. Wyrówna poziom cukru, uzupełni glikogen i białko.

REKLAMA
Sernik na zimno Fit and eat
Opis dania:
Idealne danie po treningu, z łatwo przyswajalnym białkiem. Wyrówna poziom cukru, uzupełni glikogen i białko. W tym daniu węglowodany pochodzą z owoców i laktozy z twarogu. W serniku zostały użyte produkty o silnym działaniu antyoksydacyjnym i antynowotworowym, takie jak: cynamon, truskawki lub jagody. Powszechnie używany cukier zastąpiliśmy syropem z agawy.
Wartości odżywcze jednej porcji:
kcal węgl białko tłuszcze błonnik
279,17 28,76 21,50 10,47 4,32
Składniki, ilość na 2 porcje:
10g żelatyny
200g twarogu mielonego chudego lub półtłustego
10g syropu z agawy
2g cynamonu
200g truskawek lub jagód
10g cukru brązowego
20g płatków migdałów

Sposób przygotowania:
200g twarogu mielonego (nie musi być chudy, może być półtłusty) mieszamy z dwiema szczyptami cynamonu (lub z ziarenkami wanilii, ale należy pamiętać iż cynamon ma silne działanie antyoksydacyjne) i 2 łyżeczkami syropu z agawy ( jak nie masz agawy, to możesz dodać miód, ale należy pamiętać, że dzięki agawie utrzymamy niski indeks glikemiczny dania). Tak przygotowaną masę spróbuj i ew. zwiększ ilość agaru lub cynamonu do smaku. 1łyzkę żelatyny (np. Dr Oetker), wsyp do garnka i zalej niewielką ilością zimnej wody(tak aby przykryła żelatynę) . Odstaw, aż spęcznieje, następnie gotuj, aż się rozpuści. Kiedy lekko ostygnie dodajemy do niej przygotowaną wcześniej masę twarogową. Płatki migdałów wykładamy na dnie ringu i przykrywamy masą twarogową. Każdą porcję dekorujemy 50g truskawek lub jagód, a na koniec listkiem mięty, te owoce mają silne działanie antyzapalne i antynowotworowe. Wstawiamy do lodówki. Resztę truskawek miksujemy z 1 łyżką cukru brązowego, przekładamy na patelnie i gotujemy, mieszając redukujemy i czekamy, aż masa się skarmelizuje. Ozdabiamy nią talerz.
Podajemy jak na rysunku.
Smacznego 