O autorze
Z miłości do jedzenia narodziła się w nas chęć do gotowania. Preferujemy proste, szybkie, estetyczne i jednocześnie smaczne dania, na tyle pozwala nam dwójka naszych synów :)
www.ajntopf.blogspot.com

jajko sadzone na grzance z pietruszkowym pesto

Wystarczy kilka minut żeby zamiast tradycyjnych kanapek, na śniadanie zjeść coś w nieco innej formie. O każdej porze dnia smakują dobrze :)


Będziecie potrzebować (dla dwóch osób):

4 kromki Waszego ulubionego pieczywa,
2 jajka,
ser camembert,
natka pietruszki,
2-3 łyżki ziaren słonecznika,
ząbek czosnku,
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki startego parmezanu,
2-3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
masło
1 dymka, posiekana

Zacznijcie od przygotowania pesto. Natkę, słonecznik, czosnek, sok z cytryny, parmezan, oliwę, sól i pieprz wrzućcie, wsypcie, wlejcie do malaksera i zmiksujcie na dość gładką pastę. Na patelni rozgrzejcie masło. Na dwóch kromkach chleba poukładajcie, pokrojony w plastry camembert. Pozostałe dwie kromki posmarujcie pietruszkowym pesto i przykryjcie kromki z camembertem. Chleb przełóżcie na patelnię i zrumieńcie z dwóch stron. W międzyczasie na drugiej patelni zróbcie jajka sadzone. Na zrumienione kanapki przełóżcie gotowe, sadzone jajka, posypcie dymką i delektujcie się pysznym śniadaniem. Smacznego!

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...