O autorze
Z miłości do jedzenia narodziła się w nas chęć do gotowania. Preferujemy proste, szybkie, estetyczne i jednocześnie smaczne dania, na tyle pozwala nam dwójka naszych synów :)
www.ajntopf.blogspot.com

tagliatelle z pieczonym łososiem w sosie śmietanowym z kaparami

Jedzmy więcej ryb...


Składniki:

250 g tagliatelle, lub innego jaki macie pod ręką
ok. 400-500 g świeżego łososia
100-150 g śmietany 30%
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula, posiekana
pęczek świeżego koperku
ok. 50 g kaparów
2 łyżki masła
sól, pieprz cytrynowy
sok z cytryny, do skropienia

Najpierw zajmijcie się łososiem, posólcie go, popieprzcie,skropcie oliwą, zawińcie w folię aluminiową i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok.20 min. Po upieczeniu, porwijcie na mniejsze kawałki.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.
Na patelnię wrzućcie masło, następnie cebulę i smażcie chwilę na średnim ogniu. Dodajcie czosnek, potem kapary. Wrzućcie łososia i zalejcie śmietaną. Wymieszajcie i dorzućcie garść koperku posiekanego. Duście chwilę, aż się trochę zredukuje sos. Dodajcie na patelnię makaron, wymieszajcie delikatnie, wyłóżcie na talerze, skropcie porządnie cytryną i posypcie koperkiem. Dodatkowo wrzuciliśmy sobie na talerze po kilka sztuk dużych kaparów, bo je uwielbiamy :) Smacznego!

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Przez dwa miesiące byłam streamerką gier. Oto, czego się nauczyłam
JANDA 0 0Kremy z kolagenem: nie bierz pierwszego lepszego. To skomplikowany składnik
dadHERO 0 0Prawie półtora miliona złotych na polską planszówkę. Skąd ten sukces gry "Beyond Humanity:Colonies"?
0 0Polskiej szkole przydaliby się tacy nauczyciele. "Stowarzyszenie Umarłych Poetów" w teatrze
WYWIAD 0 0Dlaczego faceci nie chcą seksu. Seksuolożka wylicza powody i radzi, jak to zmienić
0 0Słynna fabryka ogłasza zwolnienia grupowe. Miśnieńska porcelana walczy o przetrwanie