
Pierwsze szparagi w tym sezonie postanowiliśmy zrobić w najbardziej klasycznej formie, z sosem holenderskim. Uwielbiamy te smaki!
REKLAMA
Składniki:
szparagi:
pęczek szparagów
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sos:
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
1 plaska łyżeczka musztardy
100 g roztopionego masła, schłodzonego
sól
pieprz (daliśmy cytrynowy)
2 łyżki soku z cytryny
1 plaska łyżeczka musztardy
100 g roztopionego masła, schłodzonego
sól
pieprz (daliśmy cytrynowy)
Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki ok. 1,5 cm. Zagotujcie wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką soli i cukru. Szparagi wrzućcie do wrzątku i gotujcie ok. 8 min. Uważajcie żeby ich nie rozgotować!
Czas na sos. W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Jak woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól. Szparagi polejcie sosem. Smacznego!
Czas na sos. W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Jak woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól. Szparagi polejcie sosem. Smacznego!
