Kończą się już Wam pomysły na przyrządzanie kurczaka? Poniżej wersja pomarańczowa, esencjonalna, słodko-kwaśna.
Składniki:
3-4 piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1,5 szklanki wody
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanki octu ryżowego
2,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
skórka starta z 1 pomarańczy
1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
6 łyżek cukru trzcinowego
1/4 szklanka wody
3,5 łyżki mąki kukurydzianej
szczypiorek do posypania
sól, pieprz
Piersi pokrójcie w kostkę, posólcie i popieprzcie i usmażcie na rozgrzanym oleju, 2-3 minuty i odstawcie.
W rondlu wymieszajcie ze sobą wodę, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, zagotujcie na średnim ogniu, dodajcie imbir, cukier i skórkę z pomarańczy. W osobnym naczyniu wymieszajcie wodę z mąką kukurydzianą i wlejcie do sosu, wymieszajcie i poczekajcie, aż sos zgęstnieje.
Przełóżcie kurczaka do żaroodpornego naczynia, wlejcie 3/4 przygotowanego sosu, żeby dobrze przykrył kurczaka. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200"C na 15-20 minut. Podawajcie z ryżem, potrawę polejcie resztą sosu, posypcie płatkami chili i szczypiorkiem. Smacznego!