Składniki:
garść sałaty, użyliśmy batawii i batawii czerwonej
2 piersi kurczaka
200 ml maślanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
pieprz
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry , w proszku
płatki chili (opcjonalnie)
5-6 marchewek, obranych i umytych
oliwa
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz
sos:
300 ml maślanki
2 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
sól, pieprz
garść świeżej, posiekanej kolendry
Przygotujcie marynatę do kurczaka mieszając wszystkie składniki. Włóżcie do niej kurczaka, obtoczcie i wstawcie do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Przygotujcie sos mieszając wszystkie składniki, odstawcie. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem, wyłóżcie na nim marchewkę, skropcie ją porządnie oliwą, solą, pieprzem i kuminem. Pieczcie ok. 20 minut. Na patelni grillowej usmażcie piersi kurczaka, ponacinajcie ją przed podaniem. Na talerze wyłóżcie sałatę, marchewki i usmażoną pierś kurczaka, sos podajcie w osobnym naczyniu. Smacznego!