O autorze
Ente Cafe to Dominika i Ania, córka i mama. Prowadzimy razem pracownię cukierniczą i sklep internetowy z wypiekami: www.entecafe.pl.
W Ente pieczemy chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku bezy, kremowe i puszyste serniki, tarty na słodko i słono oraz pyszne babeczki. Wszystko z naturalnych składników wysokiej jakości. Prywatnie również pieczemy, a do tego gotujemy. Na blogu będę pisać o przepisach wartych wypróbowania, swoich inspiracjach i ciekawych historiach z pracowni. Czasami wpisy będzie publikować moja mama.

Sernik dyniowy na początek jesieni

Sernik dyniowy ze śliwkami i kajmakiem Ente Cafe
Przez długi czas broniłam się przed dynią (podobnie jak przed rabarbarem), ale po pierwszym zakupie wpadłam po uszy. Zaczęłam od klasyki: zupy dyniowej, szybko jednak zaczęłam używać dynię do wszystkiego. Przyszedł też czas na desery i kiedy zaczyna się dyniowy sezon robię dyniowe serniki, chlebki na słodko, babeczki i placki. Dzisiaj zapraszam na sernik na pierwsze dni jesieni.


Wykonanie nie jest trudne, ale może wymagać czasu. Dlaczego może? Bo to zależy od tego czy macie już puree z dyni i kajmak. Jeżeli tak, to zrobienie tego ciasta nie zajmie Wam zbyt długo. Jeżeli nie, to idealny przepis na dzień, w którym musicie co jakiś czas przerywać przygotowywanie ciasta (bo np. trzeba coś zrobić w domu lub napisać kilka maili). Na dynię, kajmak i śliwki trzeba czekać. Ale warto!

Ale, ale - od początku :) Zaczynamy od kajmaku. Wstawcie do garnka z wodą puszkę słodzonego mleka skondensowanego i gotujcie 2-2,5 h dbając żeby puszka ciągle była przykryta wodą (dolewając ją co jakiś czas). Po tym czasie wyjmijcie puszkę z garnka i odstawcie do ostygnięcia.

Kajmak się robi, zabieramy się za dynię. Pokrójcie ją na większe kawałki, oczyśćcie od środka i włóżcie w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po godzinie dynia będzie miękka i po lekkim przestudzeniu będzie można ją zmiksować na puree. Ja często piekę więcej dyni niż potrzebuję do jednego dania i trzymam w lodówce do momentu aż będę jej potrzebować do kolejnego (co zwykle dzieje się dosyć szybko).


W czasie kiedy dynia się piecze, pokrójcie śliwki (200 g) na większe kawałki (ja kroiłam na połówki), wrzućcie do małego garnuszka i zalejcie 75 ml ciemnego rumu. Zagotujcie i po minucie-dwóch zestawcie z ognia i przykryjcie przykrywką. W ciągu 20-30 minut śliwki powinny wchłonąć większość rumu.

I kiedy mamy już te 3 składniki możemy zabrać się za sernik. Nie przerażajcie się ilością czasu, którą trzeba poświęcić dyni i kajmakowi. Jedno i drugie można zrobić wcześniej, a kajmak można kupić w sklepie lub zamienić na cukier puder. Sernik nadal będzie pyszny.

Sernik dyniowy ze śliwkami i kajmakiem
1,5 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni (jeżeli puree będzie bardzo rzadkie dajcie szklankę)
1 kg twarogu
5 jajek
250 g cukru pudru (300 g jeżeli zamiast kajmaku posypujecie sernik cukrem pudrem)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka mielonego cynamonu
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
200 g posiekanych suszonych śliwek
75 ml rumu
kajmak - puszka

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy twaróg. Kiedy masa się dobrze połączy dodajemy puree z dyni, cynamon i gałkę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i solidnie mieszamy. Dodajemy śliwki nasączone rumem (jeżeli nie wchłoną całego rumu, odlewamy go) i znowu mieszamy.

Ubijamy białka na sztywno i dodajemy partiami do masy (chodzi nam o to żeby białka za bardzo nie opadły). Wlewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem lub też wykładamy papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1 h 20 min-1,5 h aż sernik będzie ciemnozłoty lub jasnobrązowy. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy jeszcze ciasta. Uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10-15 minut i dopiero po tym czasie wyjmujemy.

Po wystudzeniu dekorujemy sernik kajmakiem - jak kto lubi i umie. Ja miałam ochotę na wzorek jak na zdjęciu. Nie przejmujcie się jeżeli po wyjęciu z pieca sernik trochę opadnie, tak ma po prostu.

W pracowni Ente Cafe też już używamy dyni, tylko w tarcie wytrawnej, o tej, Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego i słonego z dynią zapraszam! Sami upieczcie sernik, a tartę zamówcie od nas :)
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Nie chcemy nudy, chcemy DRAMY. Ten odcinek "Rolnik szuka żony" zaspokoił odwieczną ludzką potrzebę
RECENZJA 0 0Bez coming outu Elsy, ale wciąż "ma tę moc". O "Krainie lodu 2" znów będzie głośno
POLECAMY 0 0Nigdy się nie poddawaj – tego uczy kino. 10 tytułów, które powinien zobaczyć każdy mężczyzna
Volvo 0 0W mieście Volvo ci więcej. Kompaktowy XC40 to SUV gotowy na (prawie) wszystko
0 0Modest Amaro otwiera kolejną restaurację. “To będzie coś unikalnego”
INNPoland 0 0Lodowe księżyce i wiatr słoneczny. Człowiek w kosmosie to nic przy tych misjach
O TYM SIĘ MÓWI 0 0"Twardy zawodnik" rezygnuje z prawyborów w PO. Kidawa-Błońska nie ma już rywali
0 0Jest gorzej niż myśleliście. Tak PiS ukrywa patologie w służbie zdrowia
DADHERO.PL 0 0"Dziwne spojrzenia, złośliwe komentarze..." Tak wygląda życie ojców samotnie wychowujących dzieci
0 0Przez dwa miesiące byłam streamerką gier. Oto, czego się nauczyłam
dadHERO 0 0Prawie półtora miliona złotych na polską planszówkę. Skąd ten sukces gry "Beyond Humanity:Colonies"?
0 0Negatywne komentarze na Allegro się opłacają. Za ich usunięcie płacą nawet 80 zł
TYLKO W NATEMAT 0 0"Żenujące". Były sołtys Rytla nie ukrywa, co myśli o reportażu Superwizjera o Beacie Szydło
0 0Afera podkarpacka. Zatrzymano byłych funkcjonariuszy CBŚP i CBA