O autorze
Gotowałem od najmłodszych lat, w domu, kilkunastu restauracjach. Gotowałem z najlepszymi jakich znam – z Kurtem Schellerem, Robertem Sową, Modestem Amaro. To im i wielu innym zawdzięczam kulinarną wiedzę i pasję.
Studiowałem z pozoru abstrakcyjne kierunki dla kogoś kto na co dzień zajmuje się żywnością – Nauki Polityczne, Socjologię i… Bezpieczeństwo Żywności, ale dla mnie żywność to coś więcej niż tylko produkt. Kuchnia to coś więcej niż tylko gotowanie. To osobny wymiar, pryzmat, przez który można postrzegać otaczający nas świat.
Chcę by jedzenie było lepsze. Na co dzień świeże, sezonowe i lokalne, tradycyjne i nowoczesne zarazem, możliwie ekologiczne, choć nie lubię tego słowa. Zdrowe i pyszne.
Od kilku lat współpracuję z redakcją Dzień Dobry TVN. W tym czasie wspólnie udało nam się zrealizować kilkadziesiąt materiałów poświęconych kuchni. W Kuchni TV prowadzę Ł’apetyt – rzecz o tradycji i nowoczesności, o dobrych produktach. Z EFTE wydaliśmy EFTE COOK BOOK, a z G+J moją pierwszą autorską książkę ”Smakuje”. Z NORGE realizowaliśmy projekty edukacyjne, ze Swedeponic promujemy świeże zioła i pyszne jedzenie. A wciąż mam Ł’apetyt na więcej!
Mój/nasz najnowszy projekt to spełnienie moich marzeń – „Szkoła na widelcu” – to projekt edukacyjny skierowany do szkół i przedszkoli, którego celem jest działanie na rzecz podniesienia jakości odżywiania w państwowych i prywatnych placówkach żywienia zbiorowego – by jedzenie było lepsze!

Ziele łączy smaki - o połączeniach smakowych dla ziół

Było już o smaku i zapachu. Było o teorii. Czas na praktykę. Poniżej subiektywna lista połączeń smakowych dla kilkunastu najpopularniejszych rodzajów ziół. Na majówkę. Na zdrowie!



Bazylia – ma wiele twarzy, od cytrusowych, przez anyżowe, cynomonowe i korzenne nuty. Stosowana zarówno w kuchni śródziemnomorskiej jak i azjatyckiej. Bazylia lubi drób – pieczony, gotowany i smażony, wieprzowinę pod wieloma postaciami – od wędlin długo dojrzewających przez boczek, aż po duszoną, mieloną łopatkę. Bazylia lubi też wołowinę – szybko smażoną w kuchni azjatyckiej, jak również gillowane steki i smażone medaliony. Lubi pomidory – soczyste, sezonowe, świeże i duszone, pieczone i suszone, truskawki świeże i mrożone z pieprzem i chili, z dodatkiem dobrego octu balsamico, jako dodatek do wołowiny grillowanej lub deserów. Smakuje ze świeżym czosnkiem, pieczonym i smażonym – każdym. Jaja – gotowane i w omletach. Anyż w zupie i duszonym drobiu – podobnie jak goździki. Mleko kokosowe we wszelkich tajskich odmianach curry łączy się z bazylią. Kozi ser – kremowy i delikatny, z dodatkiem surowych płatków pieczarek. Limonka – na przykład w lemoniadzie. Mięta w sałatce z tofu, z kiełkami i makaronem ryżowym, do tego prażone orzechy. Skorupiaki – małże świętego Jakuba, krewetki i langustyny - też żyją z bazylią w komitywie. Dania kuchni włoskiej, pomidory, drób, ryby.

Estragon – anyżowy i delikatny, lekko korzenny, jak koper włoski – do pomidorów w sosach i zupach, do migdałów w sałatkach, białych ryb, niemal pod każdą postacią. Od surowych po pieczone. Do kurczaka duszonego z chrupiącą skórką w kremowym sosie, do wołowiny długo gotowanej z pomidorami lub ze śmietaną, lub i z pomidorami i ze śmietana, do grzybów w postaci niemal każdej. Jego smak odświeży leśne nuty. Do śmietanowych i jajecznych sosów, którym nada on wyjątkowego trawiasto- żywiczno- cytrusowego aromatu, do jabłka i selera – estragon – zawsze świeżo siekany. Sosy śmietanowe, kurczak, ryby, wołowina.

Kolendra – trawiasta, cytrusowa i bardzo aromatyczna, kontrowersyjna. Ma ona swoich zagorzałych fanów i anty fanów, lekko mydlana, idealna w większości miejsc, gdzie sprawdza się natka pietruszki. Pasują do niej niemal wszystkie rodzaje mięs – w szczególności jagnięcina, drób i wołowina, jak również ryby, od surowych przez smażone, parowane i pieczone. Większość warzyw i cytrusy, a także owoce morza i orzechy nerkowca, sos sojowy, rybny i ostrygowy, chili, czosnek, imbir i korzenne przyprawy – kolendra to jedno z najbardziej uniwersalnych ziół. Dania kuchni azjatyckiej, niemal wszędzie tam gdzie sprawdza się natka pietruszki.

Koper – mocny, trawiasty, ziemisty i świeży zarazem - lubi wędzone ryby, gotowane jaja i ziemniaki, w lekkich sałatkowych sosach także cytrynę, a nabiał na śniadanie i w dipach – śmietanowych i jogurtowych. Koper w chłodnikach przepada za kefirami, maślankami i ogórkami. W sezonie lubi pomidory, a jabłka cały rok. Drobno posiekany świetnie wyprowadzi smak tłustego awokado, odświeży gotowana wołowinę i pieczonego buraka. Koper gra z miętą - wyraźne zielone, trawiastnuty zagrają z grzybami, rybami i groszkiem. Wieprzowina, ziemniaki mizeria i koperek – proza życia. Nabiał, wędzone ryby, jaja, ogórki, pomidory.

Lubczyk – dla fanów domowego rosołu składnik nieodzowny. W kuchni sprawdza się z pomidorami i twarogiem. Tam gdzie seler tam i on. Lubczyk z jabłkami, orzechami włoskimi i pstrągiem zadziała idealnie. Korzennych nut nada gęstym wołowym gulaszom. Zupy, klasycznie do rosołu.

Majeranek – ziele na wskroś polskie, jak wieprzowina z jabłkami i z cebulą. Co ciekawe podobny zestaw będzie pasował do ryb białych duszonych, czasem nawet z dodatkiem boczku i czerwonego wina. Zaskakujące, ale działa, jak kaszanka z jabłkami i domowym puree. Grzyby w żurku i na patelni kochają się z majerankiem, po polsku - po prostu. Wieprzowina, kaczka, gęś, jabłka, żur.

Melisa – cytrusowa, odświeżająca, lekka i deserowa. Pasuje do kurczaka bo ten uwielbia cytrynę i limonki. Melisa jak mięta zagra tam gdzie potrzebny jest odświeżający aromat bez pikantnych nut. Z czekoladą i owocami, a gruszkami w szczególności, idzie w parze. Razem z cytryną do koktajli, deserów i kurczaka.

Mięta – ma wiele twarzy i pewnie nikt nie zliczy jej odmian. Co ciekawe tak w Azji, Europie, jak i w Ameryce Południowej często dodawana jest do mięs. Nam, Polakom pewnie bardziej pasuje do deserowych cytryn i pomarańczy, imbiru i limonki. Mięta znajduje zastosowanie w połączeniach z czosnkiem, wołowiną, jagnieciną, jogurtem, szczególnie w lecie i przy daniach z grilla. W zimie umili smak bulionu z anyżem. Zadziała z awokado i bazylią, w deserach z czekoladą i daniach wytrawnych. Truskawki, jagody, chili, czekolada, cynamon i mięta – to brzmi jak symfonia. Ogórek i kmin, pomarańcze i kozi ser, grzyby i piertuszka, groszek i fistaszki, arbuz, feta, cebula i mięta rzecz jasna – wielozadaniowa! Do mojito, limonki, wołowiny, jagnięciny i truskawek.

Oregano – ostre w smaku, wytrawne, śródziemnomorskie, lubi sery twarde tak jak lubi pizzę, pomidory i czosnek. W gulaszu i ze spaghetti łączy się z oliwą, wieprzowiną, wołowiną i tymiankiem. Rankiem zadziała z jajami wybornie. Na pizzę, do dań kuchni włoskiej i z pomidorami.

Pietruszka – lekko pieprzna, ziołowa, trawiasta, wytrawna. Pasuje jak ulał do większości warzyw, ryb i mięs. Pietruszka kocha kapary, pomidory, cebulę, bekon, wołowinę, marchewkę, kolendrę, jaja, czosnek, cytrynę, grzyby, ryby, ziemniaki, ryby wędzone, orzechy laskowe i kto wie co jeszcze? Prawie wszędzie, prawie zawsze.

Rozmaryn – ma żywiczne nuty, leśny smak, jałowcowe akcenty – sugeruje to wybór mięs ciężkich jak wieprzowina i wołowina. Aromat rozmarynu pasuje do grilla, do jagnięciny, kurczaka i ryb. Na pierwszy rzut oka może wydawać się zaskakujące, deserowe wcielenie rozmarynu w otoczeniu migdałów, czekolady, pomarańczy (w syropie), arbuzów, brzoskwiń, winogron czy gruszek. Ciężki leśny smak wzbogaci dania z cebulą, grzybami i kozim serem. Spróbujcie też pieczonych selerów i dyni skropionych oliwą z gałązką rozmarynu. Do wołowiny, jagnięciny, pomidorów, gruszek i brzoskwiń w maśle i karmelu.

Rukola – jest ostra, trawiasta, chrupka i orzechowa. Idealnie pasuje do sałatek, działa też jako składnik aromatyzujący zupy, sosy i dania główne. Do pomidorów, dań kuchni włoskiej i sałatek wszelkich, czasem również jak natka pietruszki.Pikantne ziele złamie smak słodko kwaśnych pomidorów, zagra z szynką, twarogiem, orzechami i gruszką. Z ziemniakami, natką, kozim serem, cytryną, oliwą i pieczonymi burakami działa razem, jak i z każdym z osobna. Grillowana wołowina lub kurczak, ser typu lazur i rukola – aż chce się żyć!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Nie chcemy nudy, chcemy DRAMY. Ten odcinek "Rolnik szuka żony" zaspokoił odwieczną ludzką potrzebę
RECENZJA 0 0Bez coming outu Elsy, ale wciąż "ma tę moc". O "Krainie lodu 2" znów będzie głośno
POLECAMY 0 0Nigdy się nie poddawaj – tego uczy kino. 10 tytułów, które powinien zobaczyć każdy mężczyzna
Volvo 0 0W mieście Volvo ci więcej. Kompaktowy XC40 to SUV gotowy na (prawie) wszystko
0 0Modest Amaro otwiera kolejną restaurację. “To będzie coś unikalnego”
INNPoland 0 0Lodowe księżyce i wiatr słoneczny. Człowiek w kosmosie to nic przy tych misjach
O TYM SIĘ MÓWI 0 0"Twardy zawodnik" rezygnuje z prawyborów w PO. Kidawa-Błońska nie ma już rywali
0 0Kaczyński mówił o rodzinie, ale znów podzielił Polaków. "Marginalne zjawiska mają być normą"
DADHERO.PL 0 0"Dziwne spojrzenia, złośliwe komentarze..." Tak wygląda życie ojców samotnie wychowujących dzieci
0 0Przez dwa miesiące byłam streamerką gier. Oto, czego się nauczyłam
dadHERO 0 0Prawie półtora miliona złotych na polską planszówkę. Skąd ten sukces gry "Beyond Humanity:Colonies"?
0 0Negatywne komentarze na Allegro się opłacają. Za ich usunięcie płacą nawet 80 zł
TYLKO W NATEMAT 0 0"Żenujące". Były sołtys Rytla nie ukrywa, co myśli o reportażu Superwizjera o Beacie Szydło
0 0Afera podkarpacka. Zatrzymano byłych funkcjonariuszy CBŚP i CBA