Janusz Piechociński, wicepremier, prezes PSL, poseł na Sejm I, II, IV, VI i VII kadencji
ceny artykułów mleczarskich
Od początku marca 2014 r. notowany jest stopniowy wzrost cen masła w blokach.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW
w dniach 10–16.03.2014 r. krajowi wytwórcy za tłuszcz ten przeciętnie uzyskiwali 14,97 zł/kg, o ponad 1% więcej niż tydzień wcześniej.
Jednocześnie masło konfekcjonowane potaniało o 2 gr/kg, do 16,51 zł/kg. Cena masła w blokach była o 2% niższa niż przed miesiącem, a masła konfekcjonowanego o 1,5% niższa. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ww. rodzaje masła były droższe o 13–15%.
W połowie marca br. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 13,28 zł/kg, a pełne mleko w proszku po 15,36 zł/kg, o 1–2% taniej niż w poprzednim tygodniu.
Mleko w proszku było również o około 1% tańsze niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen notowanych przed rokiem ceny mleka w proszku były wyższe o 23–26%.
W lutym 2014 r. przeciętna cena skupu mleka według GUS wyniosła 151,65 zł/hl,
o 1,3% mniej niż w styczniu br., ale o 22,6% więcej niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade ceny masła od początku roku ulegają wahaniom, utrzymując się jednak na wysokim poziomie. Podczas sesji giełdowej z 18 marca br. cena tego tłuszczu ukształtowała
się na poziomie 4.534 USD/t, o 4,5% niższym niż przed dwoma tygodniami i o 1% niższym niż przed miesiącem, ale zbliżonym do notowanego przed rokiem.
W marcu br. odnotowano spadek giełdowych cen mleka w proszku. W połowie tego
miesiąca cena odtłuszczonego mleka w proszku przeciętnie wynosiła 4.584 USD/t i była o 2% niższa niż w poprzednim notowaniu (04.03.2014 r.) oraz o 4% niższa niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku płacono 4.439 USD/t, o 6% mniej niż na początku marca br. i o 11% mniej niż przed miesiącem.
W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 13%, podczas gdy PMP o 13% tańsze.
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) od początku br. utrzymuje się spadkowa tendencja cen masła. Za tłuszcz ten 14 marca 2014 r. przeciętnie uzyskiwano 4.913 USD/t, o 13 USD/t mniej niż dwa tygodnie wcześniej i o 138 USD/t mniej niż przed miesiącem. W ostatnich tygodniach spadają również ceny mleka w proszku. W połowie marca br. średnia cena pełnego mleka w proszku wynosiła 5.088 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku 4.450 USD/t.
Było to o 1–3% mniej niż na początku marca i o 1–4% mniej niż miesiąc wcześniej.
Masło było droższe niż przed rokiem o 13%, a mleko w proszku o 24–26% droższe.
W dniach 9–12.03.2014 r. na rynkach wewnętrznych wiodących producentów trwałych produktów mleczarskich UE (tj. w Niemczech, Francji i Holandii) średnie ceny masła kształtowały się w zakresie 3,54–3,65 EUR/kg. W odniesieniu do notowań sprzed tygodnia cena masła w Niemczech i w Holandii nie uległa zamianie, a we Francji obniżyła się o 1%. Za odtłuszczone mleko w proszku w ww. krajach przeciętnie uzyskiwano 3,20–3,27 EUR/kg, o 1–2% mniej
niż tydzień wcześniej. Ceny pełnego mleka w proszku wynosiły 3,70–3,83 EUR/kg. Na rynku niemieckim i francuskim cena PMP była taka sama jak przed tygodniem, a na rynku holenderskim o 1,5% niższa. W odniesieniu do notowań sprzed roku w monitorowanych krajach masło było droższe o 6– 7%, a mleko w proszku o 21–24%.