
Rozmowa z Bogusławem Deptułą: historykiem i krytykiem sztuki, kuratorem wystaw, marchandem. To Autor licznych publikacji w dziedzinie sztuki, literatury i kulinariów. Ukończył Wydział Historyczny Uniwersytetu Warszawskiego, otrzymując tytuł magistra w Instytucie Historii Sztuki. Przez dwadzieścia lat związany z warszawską Galerią Art Związku Polskich Artystów Plastyków. Od 1989 roku publikuje teksty o sztuce w prestiżowych pismach branżowych: „Zeszytach Literackich”, „Res Publice Nowej”, „Znaku”, „Art & Business”, „Exit”, „Kresach”, „Nowej Polszy”, dziennikach: „Rzeczpospolitej” i „Dzienniku”, tygodnikach: „Newsweeku” i „Przekroju”, a także w pismach lifestyle’owych: „Elle” i „Vivie!”. Przez czternaście lat pracował jako krytyk w „Tygodniku Powszechnym”. W latach 1996-2001 w porannym paśmie II Programem Polskiego Radia recenzował książki i wystawy. Wieloletni współpracownik TVP Kultura, gdzie prowadził codzienny program „Informacje Kulturalne”. Obecnie na antenie tej stacji można go zobaczyć w „Tygodniku Kulturalnym”. Do niedawna szef działu sztuk wizualnych w „Dwutygodniku”, internetowym piśmie kulturalnym wydawanym przez Narodowy Instytut Audiowizualny, z którym nadal współpracuje. W latach 2011-2013 redaktor naczelny miesięcznika „Art&Business”. W 2013 wydał w wydawnictwie WAB książkę na temat związków literatury i kuchni zatytułowaną „Literatura od kuchni”.
Ten czas sprawił, że z jednej strony lepiej rozumiem artystów; w jaki sposób
funkcjonują. Czasami udziela mi się jakiejś poczucie wspólnoty duchowej, głębokiego natchnienia, zastrzyk boskiej energii, która owocuje wybitną pracę artystyczną. Ale to nie częste sytuacje. Codzienność jest inna.
również fizycznie obciążająca. W tej konfrontacji z kolejnym dniem ziemskiej podróży, artysta czasami wyda z siebie obraz wyjątkowy, wybitny, porywający. Wtedy zaszczytem i przyjemnością jest obcowanie z taką sztuką. Oczywiście są to momenty uroczyste, a wydarzają się od czasu do czasu.
