Wraz z Wielkanocą rozpoczyna się w Polsce ślubno-weselny sezon. To czas intensywnych przygotowań do ceremonii zaplanowanych latem i wczesną jesienią i czas realizacji pierwszych, zaplanowanych w okresie świątecznym i poświątecznym uroczystości. Narzeczeni decydują się na różnego rodzaju ślubno-weselne rozwiązania, ale bez względu na to, czy organizują wesele na kilkaset osób czy też skromną rodzinną uroczystość, jeden element jest zawsze obecny. To weselny tort. Jakie torty będziemy serwować weselnym gościom w nadchodzącym sezonie?

REKLAMA
Bez tortu nie może obejść się żadne eleganckie przyjęcie, szczególnie eleganckie wesele. Tort to nie tylko wspaniały deser, ale również fantastyczna weselna atrakcja, zarówno dla gości jak i dla gospodarzy uroczystości. Wygląd tortu może wpisać się idealnie w motyw przewodni ceremonii – może odzwierciedlać kształt i wzory sukni ślubnej Panny Młodej, nawiązywać do kolorystki zastosowanej w scenografii sali, w której odbywa się przyjęcie, wpisać się w nurt eko bądź nawiązywać do natury na przyjęciach plenerowych. Tort może być prawdziwym dziełem sztuki, które uświetni udaną uroczystość. A wzorów jest nieskończenie wiele – ogranicza nas tylko wyobraźnia i… umiejętności wybranego cukiernika, oczywiście.
Osobiście często współpracuję z mistrzynią cukiernictwa – Bożeną Sikoń, dzięki czemu każde marzenie moich klientów na temat tortu jest do zrealizowania.
W tym roku Pary, którym pomagam w organizacji ślubu i wesela wybierają torty zgodnie z obowiązującymi trendami. Najczęściej są to torty piętrowe, przygotowane na specjalnym stelażu, który nie tylko pozwala im się utrzymać w odpowiedniej pozycji, ale również ułatwia Państwu Młodym i obsłudze wesela krojenie.
Wzory tegorocznych tortów często będą wykorzystywać styl ombre, czyli specyficzny rodzaj cieniowania. Kolor tortu będzie się zmieniał od góry do dołu bądź od dołu do góry, a jego barwa będzie się stawała coraz bardziej intensywna. Sam kolor powinien być dopasowany do kolorystyki zastosowanych dekoracji, czy wykorzystanych do dekoracji kwiatów. Bardzo popularny w tym sezonie będzie kolor miętowy albo tiffany blue. Gra odcieni na torcie z zewnątrz może odzwierciedlać kolorystykę ciasta wewnątrz, co z pewnością zwróci uwagę i zachwyci kosztujących cukierniczego dzieła sztuki gości.
Te pary, które podczas wesela chcą uniknąć krojenia ciasta, mogą zdecydować się na zaserwowanie tortu, który stworzony jest z wielu pojedynczych porcji, które nadają się od razu do podania na deserowych talerzykach. Drobne porcje, w różnych kształtach i kolorach, dopasowanych do motywu przewodniego uroczystości, ułożone na specjalnie do tego celu przygotowanych stelażach, również mogą zachwycać smakiem i urodą.
Sami zdecydujcie, które z rozwiązań Was przekonuje najbardziej.
logo
Piętrowy tort ślubny z pracowni cukierniczej tortownia.pl mistrzyni cukiernictwa Bożeny Sikoń cieniowny w kolorze mięty. tortownia.pl

logo
Klasyczny, elegancki, piętrowy tort ślubny. tortownia.pl

logo
Tort ślubny w porcjach złożony z małych torcików gotowych do zaserwowania gościom bez potrzeby krojenia. tortownia.pl

logo
Tort ślubny na stelażu. tortownia.pl

logo
Tort ślubny porcjowany - łatwy w serwowaniu. tortownia.pl
Na temat tegorocznych trendów ślubno-weselnych i o wszelkich innych aspektach związanych z organizacją ślubu i wesela opowiadam w programie Pytanie na Śniadanie w telewizyjnej Dwójce co wtorek rano. Serdecznie zapraszam!