Alice Waters - matka slow food

CNN International "Culinary Journeys"
Alice Waters od ponad czterech dekad odpowiada za kulinarną rewolucję, która przetacza się przez światową gastronomię. Swoje życie poświęciła działaniu na rzecz transformacji nawyków żywieniowych Amerykanów i promocji świadomego jedzenia. W 1975 r. w kalifornijskim akademickim miasteczku Berkeley założyła restaurację Chez Panisse, w której podaje proste domowe dania skomponowane z sezonowych składników. We wrześniu będzie gościem nowego odcinka programu CNN International „Culinary Journeys". Każdego roku, latem, w Dzień Bastylii w Chez Panisse odbywa się festiwalu czosnku. To hołd Alice dla jej ulubionego składnika i ukochanej Francji. „Culinary Journeys” towarzyszy Alice podczas przygotowań do festiwalu i odwiedzin u dostawcy czosnku Boba Cannarda, jej wieloletniego przyjaciela.



Jesteś często nazywana matką slow food. Od ponad 40 lat rewolucjonizujesz sposób w jaki ludzie jedzą. Czy idea slow”, to jak ją pojmujesz, w jakikolwiek sposób ewoluowała przez ten czas?

Gdy otwierałam Chez Panisse w 1971, w ogóle nie myślałam o pochodzeniu produktów. Zależało mi na smaku. Wiedziałam, że jeśli uda mi się przyrządzić coś, co smakuje naprawdę dobrze, dokładnie tak jak wtedy, gdy w połowie lat 60. odwiedziłam po raz pierwszy Francję, ludzie przyjdą do restauracji. To właśnie smak zaprowadził mnie do rolników zajmujących się niewielkimi organicznymi uprawami. Najlepszy smak, najwięcej aromatu miały dawne odmiany owoców i warzyw. Wielką tragedią przemysłowej kultury fast foodów, która rozwinęła się w latach 50., było skupienie się na transporcie i całorocznej dostępności produktów kosztem ich smaku. Podsumowując, to smak skierował mnie ku idei slow food, ale to takie wartości jak sprawiedliwość społeczna i zachowanie różnorodności biologicznej sprawiły, że od lat jestem zaangażowana w promocję tego ruchu.



Jesteś inspiracją dla wielu szefów kuchni na całym świecie. A kto miał największy wpływ na Ciebie? Czy od zawsze wiedziałaś, że zostaniesz szefową kuchni?

Jest tylu szefów i tylu autorów książek kucharskich, którzy na mnie wpłynęli i inspirowali przez lata — Elizabeth David, Richard Olney, Julia Child, Cecilia Chiang, Madhur Jaffrey. Nie od zawsze wiedziałam, że chcę gotować. Moje przebudzenie nastąpiło po studiach we Francji w 1965 r. Jedzenie tam było takie żywe, w tamtych czasach Francuzi mieli zupełnie inne podejście do kuchni. To była cała kultura, która obracała się wokół stołu i była głęboko zainteresowana bioróżnorodnością. Gdy wróciłam do Stanów, chciałam żyć tak jak Francuzi, chciałam jeść, tak jak oni, a jedyną metodą na to było gotowanie samemu.

W programie CNN „Culinary Journeys" wybrałaś się do Kalifornii.

Mam nadzieję, że dzięki temu odcinkowi widzowie zobaczą, że w każdej miejscowości mamy targi, na których sprzedawane jest organiczne jedzenie, a wiele miast i osób przykłada wagę do tworzenia lokalnych, zrównoważonych gospodarek rolnych. Chcieliśmy też zwrócić uwagę na bioróżnorodność tego stanu. Jest niesamowita. Mamy dużo szczęścia.




Jakich kalifornijskich dań i specjałów powinny koniecznie spróbować odwiedzający ten stan?

Kalifornia ma do zaoferowania mnóstwo niesamowitego jedzenia, które warto spróbować. Na szybko polecałabym chleb artisan, organiczną sałatę mesclun, lody cytrynowe Mayer, sok z czerwonych pomarańczy, pizzę z pieca opalanego drewnem.

Aktywnie wspierasz uprawę zdrowej i zrównoważonej żywności. Czy możesz opowiedzieć nam trochę więcej o misji twojego projektu „The Edible Schoolyard”

To projekt, który zaczęłam rozwijać 20 lat temu jako kompleksowe i wszechstronne podejście do edukacji na temat żywienia. „The Edible Schoolyard” pozwala w nowoczesny sposób zintegrować nauczanie o żywności i rolnictwie z codziennymi zajęciami w szkole. W ramach projektu nieustannie staramy się o to, by w każdym przedszkolu i szkole dzieci miały dostęp do darmowego, zdrowego obiadu.

***

Odcinek programu „Culinary Journeys” z udziałem Alice Waters zostanie wyemitowany w CNN International w czwartek 22 września o 10.30 i w sobotę 24 września o 17.30.

Źródło: CNN International
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
WYWIAD 0 0"Byłam przed 30, a nie chciało mi się żyć". Patrycja schudła 50 kg, pokonała hashimoto i depresję
MamaDu 0 0"Cesarskie cięcie powoduje problemy dziecka w dorosłości". Wywiad z prof. Ewą Helwich
DADHERO.PL 0 0Nie wiesz jak? Nie przejmuj się, nie ty jeden. Oto nasze rady, jak mądrze wychowywać syna
SAP 0 0Od personalizacji adidasów do zatrzymania powodzi. Oto jak transformacja cyfrowa zmienia nasze życie
#GRZEJE 0 010 godzin czekał na żonę, która poszła do dentysty. Musiała interweniować Straż Miejska
POLECAMY 0 0Jak mu tak wróżka powie, to zwolni pół firmy. Po 15 latach ujawnia kulisy pracy wróżenia w telewizji
MamaDu 0 0"Moja córka żyła 70 minut". Gest mamy po śmierci dziecka poruszył ludzi na całym świecie
POLECAMY 0 0Nie zawsze musisz być wśród ludzi. Te rzeczy powinieneś zrobić sam przynajmniej raz w życiu
0 0Technika sprzed 5 tys. lat pomoże ci popełnić mniej błędów. Mnisi mieli rację
dad:HERO 0 0Polecamy pięć hitów z Nefliksa i HBO Go do obejrzenia z dziećmi w ten weekend
0 0Wybrano najlepsze seriale dekady. O połowie pewnie nawet nie słyszałeś!