O autorze
Rynki branżowe i zagraniczne

Targi Biocontracting 2016. Platforma Kontraktacji Dla Branży Ekologicznej.

Targi Biocontracting 2016
Targi Biocontracting 2016 Biocontracting
Rynek produktów ekologicznych w Polsce z roku na rok rośnie średnio o 20 procent i dynamicznie się rozwija. Odpowiedzią na potrzeby rynku są organizowane w dniach 13-14 stycznia 2016 Targi Biocontracting - Platforma Kontraktacji Dla Branży Ekologicznej.


Jak podaje BioKurier.pl "700 mln zł – tyle wynosi szacunkowa wartość ekorynku w Polsce. Żywność BIO sprzedawana jest w 800 specjalistycznych sklepach, coraz szerzej pojawia się także w super i hipermarketach oraz sklepach typu convenience".


Na świecie produkty ekologiczne cieszą się coraz większym zainteresowaniem, co przekłada się na rosnący popyt oraz na rozwój produkcji ekologicznej. Polska jest na początkowym etapie rozwoju branży produktów ekologicznych. Przykładowo udział żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym w Polsce to tylko 0,3 procenta, gdy w krajach Europy Zachodniej udział ten jest aż dziesięciokrotnie większy.




Obserwując to zjawisko i ogromny potencjał rozwojowy branży, organizatorzy Targów Biocontracting 2016 postanowili wyjść naprzeciw potrzebom zarówno producentów jak i klientów biznesowych tworząc nowe wydarzenie B2B - Platformę Kontraktacji Dla Branży Ekologicznej.


Targi BIOcontracting 2016 odbędą się na terenie Międzynarodwego Centrum Wystawienniczo Kongresowego Warsaw Expo w dniach 13-14 stycznia 2016 roku. Udział w targach weźmie ponad 150 wystawców z Polski i zagranicy.



Targi Biocontracting 2016 będą towarzyszyć targom TSW (Targi Sadownictwa i Warzywnictwa), które odbędą się w Warsaw Expo w dniach 13-14 stycznia 2016 roku. Poprzednią edycję targów TSW odwiedziło blisko 10 000 osób. Byli to właściciele gospodarstw rolnych: producenci owoców i warzyw, przedstawiciele grup producenckich, pracownicy firm z branży ogrodniczej, naukowcy, urzędnicy oraz uczniowie szkół ogrodniczych.

Rynek żywności ekologicznej w rozumieniu producentów to rynek produktów certyfikowanych. Produkcja odbywa się pod kontrolą jednostek certyfikujących i regulowana jest odpowiednimi przepisami. Jak podaje wystawca Targów Biocontracting 2016, Centrum Jakości AgroEko, "Kontrola przeprowadzana jest w celu potwierdzenia zgodności stosowanych w przedsiębiorstwie metod produkcji lub wprowadzania do obrotu produktów ekologicznych z wymaganiami prawnymi".

Podczas targów prezentowana będzie szeroko branża spożywcza produktów ekologicznych. Jednym z wystawców będzie pierwsza w Polsce piekarnia ekologiczna Bio-piekarnia W Grzybowskiej Arce Ewy i Petera Stratenwerthów. Firma prowadzi dwie przetwórnie: serownię, w której produkuje dojrzewający ser żółty oraz piekarnię. W sumie, co tydzień produkują ok 20 kg sera. W piekarni natomiast tygodniowo wypiekanych jest ok 1000 bochenków Chleba Hrubego.



Produkty ekologiczne to także branża związana ze zdrowym stylem życia. Stewiarnia, wystawca Targów Biocontracting 2016 specjalizuje się w sprowadzaniu na rynek polski słodyczy bez cukru, słodzonych stewią. Jak podaje firma "Swoją ofertę kierujemy do osób, które prowadzą zdrowy styl życia i szukają sposobu na ograniczenie spożycia cukru, ale jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności jaką daje wypicie słodkiej kawy, zjedzenie kawałka czekolady czy domowego ciasta."




Targi Biocontracting 2016 to doskonała okazja do spotkań biznesowych producentów i przetwórców produktów ekologicznych, dystrybutorów, przedstawicieli sieci handlowych, eksporterów.

Więcej: Biocontracting.pl

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...

POWYBORCZY PORANEK

WYNIKI, ANALIZY, KOMENTARZE