
Jest sezon na mule. Są w naszych sklepach. Przyrządza się je szybko i łatwo. W Belgii podawane z z frytkami, ale ja polecam świeży makaron - są doskonałe.
REKLAMA
Składniki dla 2 - 3 osób:
Opakowanie muli - ok 1,4kg
500 g świeżego makaronu
Ząbek czosnku
3 szalotki
2 łyżki klarowanego masła
Kieliszek wytrawnego białego wina
Garść natki pietruszki
szczypta soli x2
500 g świeżego makaronu
Ząbek czosnku
3 szalotki
2 łyżki klarowanego masła
Kieliszek wytrawnego białego wina
Garść natki pietruszki
szczypta soli x2
1. Małże dobrze wymyć pod zimną wodą, zamkną swe skorupki.
2. Obrać i posiekać szalotki. Podsmażyć w garnku na maśle z czosnkiem. Posolić do smaku.
3. Dodać wino i małże, przykryć garnek pokrywką. Potrząsnąć. Potrzymać na ogniu aż małże się otworzą. UWAGA! nie jeść tych zamkniętych, są szkodliwe!
4. Jednocześnie ugotować makaron.
5. Na talerzu ułożyć makaron, na nim małże. Polać sosem z masła i wina. Posypać natką i umierać z rozkoszy.
2. Obrać i posiekać szalotki. Podsmażyć w garnku na maśle z czosnkiem. Posolić do smaku.
3. Dodać wino i małże, przykryć garnek pokrywką. Potrząsnąć. Potrzymać na ogniu aż małże się otworzą. UWAGA! nie jeść tych zamkniętych, są szkodliwe!
4. Jednocześnie ugotować makaron.
5. Na talerzu ułożyć makaron, na nim małże. Polać sosem z masła i wina. Posypać natką i umierać z rozkoszy.
