
Od Mikołaja dostałam trzy książki Ottolenghi, więc czytam, oglądam i próbuję. Tym razem do rostbefu podałam taką oto sałatkę ze słodkiego ziemniaka. Boska. Polecam.
REKLAMA
Składniki na sałatkę dla 4 osób:
2 słodkie ziemniaki
3 łyżki oliwy z oliwek
35g orzechów pekan
odrobina pokrojonej dymki
odrobina posiekanej natki pietruszki
odrobina kolendry
pół czerwonej papryczki chili
35g rodzynek
sól i pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
35g orzechów pekan
odrobina pokrojonej dymki
odrobina posiekanej natki pietruszki
odrobina kolendry
pół czerwonej papryczki chili
35g rodzynek
sól i pieprz
Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka octu vinegar, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżki tartego świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu vinegar, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżki tartego świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu
1. Umyć ziemnaki, pokroić w kostki. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Upiec do miękkości w 190C - zajmie to około 40 minut.
2. Oddzielnie w piekarniku upraż orzechy, potem je posiekaj.
3. Połączyć składniki sosu, posolić, popieprzyć.
4. Zalać rodzynki gorącą wodą - niech spęcznieją.
5. Ziemniaki posypać ziołami, orzechami, pokrojonym chili, rodzynkami. Zalać sosem - posolić i popieprzyć. Zajadać samą (np. z kleksem jogurtu naturalnego) lub mięskiem.
2. Oddzielnie w piekarniku upraż orzechy, potem je posiekaj.
3. Połączyć składniki sosu, posolić, popieprzyć.
4. Zalać rodzynki gorącą wodą - niech spęcznieją.
5. Ziemniaki posypać ziołami, orzechami, pokrojonym chili, rodzynkami. Zalać sosem - posolić i popieprzyć. Zajadać samą (np. z kleksem jogurtu naturalnego) lub mięskiem.
