Sernik bananowy
Sernik bananowy M.Kozyra

Ten sernik nie zawiera cukru. Cała słodycz pochodzi z bananów i śmietany (ten element można ominąć). Lekki, aksamitny, z bananową nutką i bez wyrzutów sumienia - czego jeszcze pragnąć??

REKLAMA
Składniki:
Spód: 125 g ciastek (ja używam herbatniki digestive), 50 g masła + odrobina masła do wysmarowania formy
Góra: 2 bardzo dojrzałe banany (tak dojrzałe, że mają mieć czarne kropki na skórce), sok z 1 cytryny, 2 x 250g opakowania ricotty, 200g jogurtu greckiego (badzo gęsty), 4 duże jajka, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej (cornflour - ona zagęszcza konsystencję ciasta) lub skrobii ziemniaczanej, 200ml śmietany 22%.
Opcjonalnie (ale polecane) 400g śmietanki 30%, trochę cukru pudru do smaku, odrobina kakao
1. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
2. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Ugnieść na dole formy, aby powstał spód. Podpiec w 180C aż się delikatnie zarumieni. Wyjąć i ostudzić.
3. Tymczasem: Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, ricottę, jogurt, jajka, wanilię i skrobię i wszystko dobrze wymieszać.
4. Zmniejszyć nagrzanie piekarnika do 110C, masę przelać do formy i piec 40 minut aż masa się zetnie i poruszona forma okaże delikatne poruszenie tylko na środku. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu schładzać minimum 4h w lodówce.
5. Jak będziecie gotowi do konsumpcji, ubić śmietanę, ozdobić nią sernik, posypać kakao i delektować się!