O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Pad Thai

Pad Thai
Pad Thai M.Kozyra
Od czasu do czasu napada mnie chęć na tajskie jedzenie. Gdy taka chwila nastanie zaleca się szybkie przygotowanie Pad Thai. Szybkie. Proste. Genialne.


Składniki:

Opakowanie makaronu ryżowego
300g krewetek ugotowanych i obranych
2 małe chili
2 ząbki czosnku
6 łyżek pasty z tamaryndowca
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki cukru brązowego
2 rozbite jajka
odrobina oleju słonecznikowego
opakowanie kiełków soi
dymka
do posypania: świeża kolendra i uprażone orzeszki ziemne, można też skropić sokiem z limonki

1. Makaron przygotować wg przepisu z opakowania. UWAGA! nie trzymać za długo w wodzie - muszą byc jędrne żeby wytzymał dalsze tortury.
2. Rozgrzać wok, wlać olej, dodać czosnek i chili - uwaga żeby czosnek się nie spalił, bo będzie gorzki! Dodać pastę z tamaryndowca, cukier, sos rybny i sojowy. Mieszac aż cukier się rozpuści. Sos przelać do miseczki - niech odpoczywa i czeka na swoją kolej.
3. W woku podmażyć krewetki i odłożyć na bok. Następnie podgrzać jajka - niech się zetną.
4. Dodać makaron, kiełki, krewetki, jajka, dymkę, sos i podgrzać.
5. Podawać z prażonymi orzeszkami, kolendrą i sokiem z limonki.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...