O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Sataye z kurczaka

Satay z sosem orzechowym
Satay z sosem orzechowym M.Kozyra
Coś ta tajska kuchnia za mną chodzi...połączenie masła orzechowego z mlekiem kokosowym musiało zostać wymyślone w Niebie. Tam też się znajdziecie, kiedy przygotujcie takie oto sataye z kurczaka. Bardzo przydadzą się też kiedy przyjmujecie większą ilość Gości.


składniki dla 4 osób:

500 g piersi z kurczaka pokrojonych w paski
10 cm świeżego startego imbiru
2 ząbki czosnku
sok i skórka z jednej limonki
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki masła orzechowego
mała puszka mleczka kokosowego
Sałatka: ogórki Sos: 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju sezamowego
patyczki na szaszłyki

1. Przygotować marynatę: imbir, czosnek, limonkę, miód, sos sojowy i masło orzechowe wymieszać. Jak jest bardzo gęste dodać odrobinę wody.
2. Kawałki kurczaka dodać do marynaty i trzymać 2h w lodówce.
3. Piec rozgrzać do 200C. Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie i nadziać na nie mięso. Piec aż zbrązowieją, około 15 minut.
4. Resztę martynaty wymieszać z mlekiem kokosowym i podgrzać.
5. Ogórki pokroić w cienkie paseczki i zalać sosem.
6. Podawać z ryżem i sałatką.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...