Satay z sosem orzechowym
Satay z sosem orzechowym M.Kozyra

Coś ta tajska kuchnia za mną chodzi...połączenie masła orzechowego z mlekiem kokosowym musiało zostać wymyślone w Niebie. Tam też się znajdziecie, kiedy przygotujcie takie oto sataye z kurczaka. Bardzo przydadzą się też kiedy przyjmujecie większą ilość Gości.

REKLAMA
składniki dla 4 osób:
500 g piersi z kurczaka pokrojonych w paski
10 cm świeżego startego imbiru
2 ząbki czosnku
sok i skórka z jednej limonki
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki masła orzechowego
mała puszka mleczka kokosowego
Sałatka: ogórki Sos: 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju sezamowego
patyczki na szaszłyki
1. Przygotować marynatę: imbir, czosnek, limonkę, miód, sos sojowy i masło orzechowe wymieszać. Jak jest bardzo gęste dodać odrobinę wody.
2. Kawałki kurczaka dodać do marynaty i trzymać 2h w lodówce.
3. Piec rozgrzać do 200C. Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie i nadziać na nie mięso. Piec aż zbrązowieją, około 15 minut.
4. Resztę martynaty wymieszać z mlekiem kokosowym i podgrzać.
5. Ogórki pokroić w cienkie paseczki i zalać sosem.
6. Podawać z ryżem i sałatką.