O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Jesienny Eton Mess

śliwkowy Eton Mess
śliwkowy Eton Mess M.Kozyra
Ta oto jesienna wersja Eton Mess powstała z inspiracji Językodajni ->http://jezykodajnia.pl/. To dla nich przygotowuję desery na spotkania z angielskim. Stąd tradycyjny angielski deser w śliwkowej, jesiennej odsłonie. Łatwy i szybki w przygotowaniu.


Składniki dla 4 - 6 osób

300g śliwek węgierek
500ml śmietanki 30%
garść małych bez
masło, 2 łyżki brązowego cukru
garść tymianku i rozmarynu
2 łyżki octu balsamicznego

1. Śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonymi bezami.
2. Śliwki umyć, wyjąć pestki i usmażyć do miękkości na maśle z cukrem. Dodać zioła i ocet.
3. Krem przełożyć śliwką, masą śmietanową, śliwką.

Śliweczki smakują bosko także do mięsa! Spróbujcie!!!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...