
Tej jesieni przenieśmy się na chwilę do słonecznego Meksyku. Proponuję zaprosić Rodzinę, przyjaciół i znajomych i wspólnie zajadać takie oto chili con carne.
REKLAMA
Locos tacos dla 6 - 8 osób
Doskonałe z zimnym piwem z sokiem z limonki
Składniki:
Chili con carne (wychodzi chili dla tłumu, ale można je zamrozić i porcjami odmrażać lub zjeść z ryżem): 200g fasolki czerwonej, 900g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, 250g bekonu w kostce, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łodygi selera naciowego, 3 listki laurowe, 2 cytryny, 4 łyżeczki chili, 4 łyżki kminu rzymskiego w proszku, 4 łyżki oregano, 3 łyżki koncentratu pomidorowego i 800g posiekanych dojrzałych pomidorów, 300ml czerwonego wina, 300ml rosołu z kurczaka lub wołowego, dymka, kolendra do posypania, oliwa do smażenia
Chili con carne (wychodzi chili dla tłumu, ale można je zamrozić i porcjami odmrażać lub zjeść z ryżem): 200g fasolki czerwonej, 900g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, 250g bekonu w kostce, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łodygi selera naciowego, 3 listki laurowe, 2 cytryny, 4 łyżeczki chili, 4 łyżki kminu rzymskiego w proszku, 4 łyżki oregano, 3 łyżki koncentratu pomidorowego i 800g posiekanych dojrzałych pomidorów, 300ml czerwonego wina, 300ml rosołu z kurczaka lub wołowego, dymka, kolendra do posypania, oliwa do smażenia
Opakowanie tacosów kukurydzianych
Sałata
Dojrzałe pomidory
Można posypać serem i polać odrobiną śmietany 12%
Sałata
Dojrzałe pomidory
Można posypać serem i polać odrobiną śmietany 12%
1. Mięso usmażyć z bekonem, cebula, czosnkiem, selerem i liśćmi laurowymi.
2. Cytryny umyć, przekroić, wyjąć pestki i pokroić w kostkę (cytryna zostaje ze skórą). Dodać do mięsa z chili, kminem i oregano, koncentratem pomidorowym, winem i rosołem.
3. Gotować na małym ogniu około 1,5h. Spróbować, ewentualnie dodać przypraw i na końcu dodać fasolę.
4. Tacosy podgrzać w piekarniku, nałożyć do nich chili con carne, podawać z pomidorami i sałatą. Można też polać śmietaną i posypać serem.
2. Cytryny umyć, przekroić, wyjąć pestki i pokroić w kostkę (cytryna zostaje ze skórą). Dodać do mięsa z chili, kminem i oregano, koncentratem pomidorowym, winem i rosołem.
3. Gotować na małym ogniu około 1,5h. Spróbować, ewentualnie dodać przypraw i na końcu dodać fasolę.
4. Tacosy podgrzać w piekarniku, nałożyć do nich chili con carne, podawać z pomidorami i sałatą. Można też polać śmietaną i posypać serem.
