W zimę bardzo lubię przygotowywać dania jednogarnkowe - na przykład takie zapiekanki. Wymagają trochę wysiłku, ale nakarmią tłum, rozgrzeją i wprowadzą w błogostan:)
Blog dla poszukujących szybkich, łatwych i sprawdzonych przepisów...
Składniki:
2 łyżki oliwy
4 pokrojone piersi z kurczaka
2 pokrojone cebule
10 cm startego imbiru2 łyżki medium curry
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren musztardowca
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki cukru
2 x 400g puszki pomidorów w kostce
150ml mleka kokosowego (kupcie puszkę 400ml, resztę zużyjecie na górę dania)
1 duża czerwona papryka pokrojona na duże części
1 duża zielona papryka pokrojona na duże części
dużo świeżej pokrojonej kolendry (razem z łodygami)
sól, pieprz
Góra dania:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
150ml mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
sok z 1 cytryny
pokrojona dymka i łodygi z kolendry
czarnuszka do posypania
1. Na oliwie podsmaż kurczaka, po czym odłóż go na bok.
2. Podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Dodaj przyprawy.
3. Jak cebula zmięknie, dodaj ocet winny, cukier, pomidory i mleczko kokosowe.
3 ząbki czosnku
4. Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do garnka z papryką. Podgrzewaj około 20 minut.
5. Spróbuj. Posól i popieprz do smaku.
6. Przełóż do żaroodpornego naczynia i przygotuj górę: ubij ziemniaki, dodaj mleczko, kurkumę, sól, sok z cytryny, dymkę i łodygi kolendry.
7. Masę nałóż na kurczaka. Posyp czarnuszką i piecz w 180C około 30 minut aż wszystko będzie wspaniale bulgotać.