Karmelowy tort jabłkowy
Karmelowy tort jabłkowy M.Kozyra
Reklama.
Blaty tortu przygotowane wg przepisu Ottolenghi. Krem wymyśliłam sama, bo ten z przepisu składa się z olbrzymiej ilości masła i tłustego serka - u mnie więc odchudzona wersja.
Składniki blatów:
100g rodzynek
280g mąki
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
120 ml oliwy z oliwek
160g cukru
Ziarenka z jednej laski wanilii
2 jajka całe
3 Szare Renety pokrojone w kostkę
Starta skórka z 1 cytryny
Ubite białka z 2 jajek
Krem:
20g masła
100g cukru muscovado ciemnego
85ml syropu klonowego
2 serki waniliowe Rolmlecza
2 serki naturalne Rolmlecza
1. Blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Rodzynki zagotować aż zmiękną i odstawić do ostygnięcia.
3. W 1 misce przesiać mąkę, proszek, sodę, cynamon.
4. W 2 misce wymieszać oliwę z cukrem, wanilią i jajkami. Dodać jabłka, rodzynki, skórkę z cytryny.
5. W 3 misce ubić białka z 2 jajek na sztywno.
6. Składniki suche (miska nr 1) pomieszać ze składnikami mokrymi (miska nr 2).
7. Stopniowo, mieszając dodawać białka.
8. Piec około godziny w 170C aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.
9. Po wystygnięciu przygotuj krem mieszając masło, cukier, syrop klonowy i serki.
10. Przekrój ciasto na dwa krążki, nasmaruj górę krążka kremem. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj całość kremem i zaraz podawaj. NIEBO!