Czy wiecie, że istnieje Dzień Sąsiada?? wypadał wczoraj, dowiedziałam się o tym z radia i postanowiliśmy to uczcić tym oto ciastem cytrynowym z rabarbarem. Mam nadzieję, że Wy też macie ulubionych sąsiadów i zrobicie dla nich ten przysmak!
Blog dla poszukujących szybkich, łatwych i sprawdzonych przepisów...
Składniki:
225 g miękkiego masła
225 g drobnego cukru
starta skórka z 1 cytryny
4 jajka
75g zmielonych migdałów
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru
Na górę: 500 ml 30% śmietany, cukier puder, 50g rabarbaru, 5 łyżeczek lemon curd (do kupienia gotowy w Marks&Spencer lub Kuchniach Świata, masa z cytryn, masła, jajek i cukru w sieci jest mnóstwo przepisów jakby ktoś chciał zrobić sam)
1. Nagrzać piekarnik do 180C. Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą formę o średnicy 20cm.
2. Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny. Dodawać jajko, jedno po drugim i mieszać. Jakby miało ochotę się ściąć (robiły się grudki), dodać trochę migdałów i dalej ucierać.
3. Dodać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia. Umyć i pokroić rabarbar. Dodać połowę rabarbaru do masy i wymieszać.
4. Masę przelać do formy, na górę wyłożyć resztę rabarbaru. Posypać brązowym cukrem.
5. Piec około 45 minut, sprawdzić patyczkiem - jeżeli wychodzi z ciasta suchy, ciasto gotowe!
6. Na górę: w małym rondelku wymieszać 2 łyżeczki lemon curd z wodą i ugotować w nich rabarbar. Ostudzić. Ubić śmietanę i posłodzić do smaku cukrem pudrem i dodać 3 łyżeczki lemon curd. Ostrożnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na ciasto. Odcedzić rabarbar i wyłożyć go na śmietanę. Gotowe!