O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Dzień Sąsiada - ciasto cytrynowe z rabarbarem

Ciasto cytrynowe z rabarbarem M.Kozyra
Czy wiecie, że istnieje Dzień Sąsiada?? wypadał wczoraj, dowiedziałam się o tym z radia i postanowiliśmy to uczcić tym oto ciastem cytrynowym z rabarbarem. Mam nadzieję, że Wy też macie ulubionych sąsiadów i zrobicie dla nich ten przysmak!


Składniki:

225 g miękkiego masła
225 g drobnego cukru
starta skórka z 1 cytryny
4 jajka
75g zmielonych migdałów
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru

Na górę: 500 ml 30% śmietany, cukier puder, 50g rabarbaru, 5 łyżeczek lemon curd (do kupienia gotowy w Marks&Spencer lub Kuchniach Świata, masa z cytryn, masła, jajek i cukru w sieci jest mnóstwo przepisów jakby ktoś chciał zrobić sam)

1. Nagrzać piekarnik do 180C. Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą formę o średnicy 20cm.
2. Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny. Dodawać jajko, jedno po drugim i mieszać. Jakby miało ochotę się ściąć (robiły się grudki), dodać trochę migdałów i dalej ucierać.
3. Dodać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia. Umyć i pokroić rabarbar. Dodać połowę rabarbaru do masy i wymieszać.
4. Masę przelać do formy, na górę wyłożyć resztę rabarbaru. Posypać brązowym cukrem.
5. Piec około 45 minut, sprawdzić patyczkiem - jeżeli wychodzi z ciasta suchy, ciasto gotowe!
6. Na górę: w małym rondelku wymieszać 2 łyżeczki lemon curd z wodą i ugotować w nich rabarbar. Ostudzić. Ubić śmietanę i posłodzić do smaku cukrem pudrem i dodać 3 łyżeczki lemon curd. Ostrożnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na ciasto. Odcedzić rabarbar i wyłożyć go na śmietanę. Gotowe!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...