Składniki:
200 g daktyli
1 łyżeczka sody
Woda
85 g masła
170 g cukru
2 jajek
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatułowej
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sos: • 115 g masła, 115g brązowego cukru, 140 ml 30% śmietanki
1. Piekarnik rozgrzać do 180C.
2. Daktyle zalać gorącą wodą, dodać sody i odstawić na 10 minut po czym zmiksować na gładką masę.
3. W garnku rozpuścić masło, cukier, po czym dodać jajka, mąkę, przyprawy i kakao. Dobrze wymieszać, dodać jogurt. Masę przelać do naczynia żaroodpornego ( moje ma 18x32cm) i piec około 35 minut aż masa stężeje. Schłodzić.
4. W między czasie przygotować sos: podgrzać razem składniki. Mieszać pomału na małym ogniu.
5. Kubkiem wyciąć ciastka w kształcie kółka. Ułożyć na talerzu i zalać ciepłym sosem. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, a sos na ostatnią chwilę.