O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Rybna gorączka

Pulpety rybne
Pulpety rybne M.Kozyra
Te pulpety rybne Ottolenghi wyrywaliśmy sobie z talerzy - jak zwykle u niego - prosto i genialnie. Idealne na lekką kolację w piękny dzień z kieliszkiem schłodzonego wina!


Składniki:

Pulpety:

3 kromki białego chleba (ok 60g)
600g białej ryby, np. morszczuka
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku
Duża garść posiekanej natki pietruszki
Duża garść posiekanej kolendry
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
2 roztrzepane jajka
oliwa do smażenia
bułka tarta jeżeli masa się rozpada podczas smażenia

Sos pomidorowy:

2 łyżki oliwy
2 łyżki kminu rzymskiego mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka ziaren kolendry
1 cebula
kieliszek białego wina wytrawnego
400 g puszka pomidorów pokrojonych w kostkę ( w lecie można zastąpić świeżymi!)
pół papryczki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
świeża mięta do posypania

1. Rybę i chleb zmiksować malakserem. Jeżeli masa jest za gęsta dodać odrobinę wody.
2. Dodać pozostałe składniki masy na pulpety. Wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki.
3. Uformować i smażyć małe pulpety. W razie potrzeby odcisnąć wodę lub jeżeli się rozpadają dodać odrobinę bułki tartej. Odłożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Przygotować sos: cebulę zeszklić na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Dodać pomidory, wino. Posolić, pocukrzyć, popieprzyć do smaku.
5. Sosem zalać pulpety i podgrzać 15 minut w piekarniku. Można podawać z gorącą pitą lub ryżem. Smacznego!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
WYBORY2019 0 0W mediach Rydzyka przedwyborczy post. "Wystarczy nie jeść dzień, żeby uchronić ojczyznę przed złem"
0 0Chcą zlikwidować MEN. Macie dość chaosu PiS? Program Konfederacji o edukacji to dopiero rewolucja
Coca-Cola 0 0Jak uczyć dzieci chronić środowisko, czyli czy najmłodsze pokolenie uratuje świat
Duka 0 0Szwedzki przepis na spotkanie. “Krog” to kolejne modne słowo ze Skandynawii