To czekoladowe ciasto, przecudnej urody i smaku, upiekła według przepisu boskiej Nigelli, moja 10 letnia córka. Jeżeli więc macie dylemat co do truskawek, to ruszajcie do kuchni, będą pasowały doskonale!
150g gorzkiej czekolady 70%
150g masła
6 jajek
250g cukru
100g mielonych migdałów
4 łyżeczki kakao
skórka i sok z 1 limonki
Tutaj zrobiłyśmy też sos z rozpuszczonej czekolady z odrobiną masła, ale można posypać cukrem pudrem lub kakao
Masło i bułka do formy
1. 23 cm formę nasmarować masłem i wyspać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Czekoladę i masło rozpuścić w garnku nad drugim garnkiem z wrzącą wodą.
3. Ubić całe jajka z cukrem aż masa stanie się bardzo gęsta.
4. Do masy jajecznej dodać migdały, kakao, skórkę i sok z limonki.
5. Masę przełożyć do formy i piec 40 - 45 minut w 180C. Wyjmij z pieca, ostudź i posyp kakao lub cukrem pudrem. Zjadać np. z truskawkami.