Po upieczeniu
Po upieczeniu M.Kozyra

Ser halloumi jest znany pewnie wielu z Was. Ser pochodzi z Cypru i ten oto ze zdjęcia zrobiony został z mleka owczego,koziego i krowiego, chociaż to ostatnie dodawane jest podobno od niedawna. Halloumi świetnie nadaje się na grilla, a tu, zainspirowana starym przepisem Nigellii, upiekłam go w piekarniku na papryce z oliwkami i ziołami - do chłodnego piwa lub białego wina, na przystawkę, na następny mecz Greków w sam raz...doskonały z pitą.

REKLAMA
Składniki:
Opakowanie sera halloumi (dostępne w supermarkecie)
4 czerwona papryki
świeży tymianek lub Wasze ulubione zioła
garść czarnych oliwek
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
1. Umyć i pokroić paprykę na duże kawałki.
2. Pokroić ser w plastry.
3. Pokroić oliwki.
4. Ser i oliwki ułożyć na papryce.
5. Posypać ziołami, papryką i pieprzem.
6. Zapiekać przez 20 min w 200Club dopóki ser się nie stopi.
Podawać ciepły z pogdrzaną w piekarniku lub tosterze pitą.