Ciag dalszy wloskich pysznosci... Na goracy dzien - dojrzaly melon z szynka, bruschetta i baklazany zapiekane z parmezanem. Odmawiam wejscia na wage po przyjezdzie! Nawet bieganie nic tu nie pomoze... No i te lody!

REKLAMA
Wydawalo mi sie, ze upal nie sprzyja jedzeniu, ale takim pysznosciom trudno sie oprzec. Sprobujcie wybrac w sklepie dojrzalego melona, obrac go i owinac prosciutto.
Melony
A potem poprawic bruschetta z serem kozim, pieczarkami i natka pietruszki:
- ciabatte, albo bulke wroclawska pokroic na kromki,
- na patelni usmazyc pokrojone pieczarki,
- dodac twarozek kozi, wymieszac z natka, popieprzyc do smaku,
- nalozyc mase na kromki i zapiekac w piekarniku, az kromki stana sie chrupiace,
- posypac parmezanem i podawac cieple.
Bruschetta
Tutaj najczesciej bruschette podaja z pomidorami i bazylia, ale nasza godpodyni czestowala nas takze posmarowana pasta z tunczyka i anchois z kaparami oraz smalcem z boczkiem.
Natomiast szybki przepis na baklazany zapiekane z parmezanem jest nastepujacy:
- 4 baklazany,
- 400g dojrzalych pomidorow pokrojonych w kostke,
- pol butelki passaty pomidorowej,
- 150 g parmezanu,
- zabek czosnku,
- liscie swiezej bazylii,
- sol, pieprz,
- 1 jajko.
Baklazany umyc, pokroic w krazki i zgrillowac w piecu lub na patelni.
Wysmarowac forme maslem, wysypac bulka.
Pomidory wymieszac z passata, czosnkiem i bazylia, doprawic sola i pieprzem.
Warstwe baklazanow przekladac sosem pomidorowym i startym parmezanem, zakonczyc serem.
Rozbic i wymieszac jajko, wylac na gore potrawy.
Zapiekac w 180 st. C ok. 20 min., az ser zbrazowieje.
Baklazany przed...
...i po.