Sernik  z tymiankiem i miodem
Sernik z tymiankiem i miodem M.Kozyra

Nowa książka Ottolenghi inspiruje do gotowania. Oto jeden z przepisów, zróbcie go w domu. Jest przepyszny i szybki do przygotowania. Bez pieczenia.

REKLAMA
Składniki:
Spód: 200g herbatników typu Digestive, 60g roztopionego masła
Masa: 500g jogurtu greckiego, 400g twarogu na sernik, 40g cukru pudru, starta z skórka z 1 cytryny, 200g białej stopionej czekolady (w przepiie jest 150g, ale ja dodałam więcej), listki świeżego tymianku i miód do ozdoby
1. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia
2. Herbatniki pokrusz, dodaj roztopione masło i łyżką ugnieć spód sernika. Podpiecz 10 min w 180C (można też formę włożyć do lodówki)
3. Przez gazę przeciśnij jogurt, tak, żeby był jak najbardziej suchy.
dodaj ser, cukier, skórkę i dobrze zmiksuj.
4. W garnku roztop białą czekoladę, schłodź. Dodaj do masy serowo - jogurtowej, wymieszaj. Masę przelej na spód i schłodź całość co najmniej 2h.
5. Podawaj polany miodem i obsypany tymiankiem.