
Cacciatore podobno po włosku oznacza "myśliwy", więc tę włoską potrawę postanowiłam nazwać kurczakiem po myśliwsku, choć nie mogę sobie wyobrazić myśliwego biegającego za kurczakiem...już prędzej za królikiem... i tego mięsa też można użyć! Po myśliwsku, bo ma być jak najprościej i z tego co rośnie wokoło. A więc pomidory, cebula, zioła. Ja dodałam jeszcze oliwki. A jemy z pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub makaronem.
REKLAMA
Składniki:
4 piersi kurczaka
6 - 7 dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
słoiczek czarnych oliwek
2 cebule
ząbek czosnku
pieprz, sól
świeży tymianek, rozmaryn
opakowanie mascarpone
oliwa do smażenia
6 - 7 dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
słoiczek czarnych oliwek
2 cebule
ząbek czosnku
pieprz, sól
świeży tymianek, rozmaryn
opakowanie mascarpone
oliwa do smażenia
1. Piersi kurczaka obsmażyć w ziołach, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
2. Cebulę zeszklić z czosnkiem, dodać pomidory, wymieszać. Posolić i popieprzyć.
3. Zalać kurczaka sosem, posypać oliwkami i łyżką nałożyć mascarpone.
4. Zapiekać w 200 C aż kurczak ędzie gotowy, a sos zacznie bulgotać.
2. Cebulę zeszklić z czosnkiem, dodać pomidory, wymieszać. Posolić i popieprzyć.
3. Zalać kurczaka sosem, posypać oliwkami i łyżką nałożyć mascarpone.
4. Zapiekać w 200 C aż kurczak ędzie gotowy, a sos zacznie bulgotać.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub kopytkami.
