Dzisiaj wyjątkowo nie dynia, ale też jesiennie, bo grzyby. Wszędzie na okolicznych bazarkach ich pełno. Ja nie mam cierpliwości do szukania grzybów, ale M. ma i przywiozła własnoręcznie zebrane kurki. Trzeba było z nich przygotować coś dobrego. Podgrzybki dokupiłam na bazarku. Zimno, światła mało, więc trzeba to jakoś zrekompensować...zdjęcia robione w pomieszczeniu, proszę wybaczyć nie najlepszą jakość...
Oliwa z oliwek
1 łyżka masła
Garść ryżu Riso Gallo Arborio (na jedną osobę)
50 g różnego rodzaju grzybów (tutaj kurki, podgrzybki)
1 cebula, posiekana
1 filiżanka wywaru z kurczaka
30 ml białego wina
Starty parmezan
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek i odrobinie masła podsmaż cebulę. Po chwili dodaj grzyby i całość zalej wywarem z kurczaka oraz białym winem. Dodaj ryż i gotuj do momentu, aż będzie prawie ugotowany, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec przypraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż na talerz i posyp tartym parmezanem.