O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Zielono mi...

Fot. M.Kozyra Sałatka z rukolą
Proponuję rozpocząć wiosnę zielnością na naszych talerzach. Oto dwie propozycje na dodatki do głównych dań - sałatka może też służyć jako przystawka - wiem o kimś, kto poszukuje pomysłu na przystawkę na ważny obiad:) Pozdrowienia od wiosny!


Sałatka z rukolą

Składniki (na 4 duże porcje):

Opakowanie rukoli 100g
Opakowanie mieszanej sałaty 250 g
2 gruszki
2 dojrzałe awokado (żeby awokado szybciej dojrzało, przechowujemy je w papierowej torebce)
1/2 opakowania gorgonzoli - ok 100g
Opakowanie pomidorków cherry
Pieprz
Sos: 2 łyżki mieszanki ziół do sałatek (ja używam mieszanki do sałatek Specialite Kamis z nagietkiem i lawendą); 2 łyżki oleju z oliwek; 2 łyżki oleju z pestek dyni, 2 łyżki oleju basamicznego lub glazury balsamicznej, 4 łyżki wody

Przygotowanie:
1. Umyć i wysuszyć sałatę i rukolę. Rozłożyć na talerzach.
2. Pokroić pomidorki, gruszkę, awokado, pokruszyć ser.
3. Posypać pieprzem. Zmieszać składniki sosu i polać sałatkę.


Fasolka z pomidorami
Składniki:

Opakowanie fasolki zielonej - 450g
2 duże cebule
2 łyżki oleju z oliwek
2 łyżki oregano
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru
Opakowanie przecieru pomidorowego lub puszka pokrojonych pomidorów

1. Ugotować fasolkę i niech czeka.
2. Pokroić ceulę w kostkę i zeszklić.
3. Dodać do cebuli cukru - uwaga! trzeba uważać żeby nie spalić.
4. Wymieszać i dodać octu.
5. Dodać fasolkę, zioła i pomidory.
6. Wymieszać, niech ok 10 min się pogotuje żeby smaki się wymieszały i zjadamy!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
WYWIAD 0 0Wyślij kartkę do 5-letniej Natalki! Mama przekłada święta i prosi internet o pomoc
INNPoland 0 0Węgiel nie będzie się palił bez pieniędzy. Bankierzy mają plan, jak zadusić brudny przemysł
0 0Pamiętaj o tym ubezpieczając mieszkanie. To dodatek, który może zrobić sporą różnicę
POLECAMY 0 0"Watchmen" to telewizyjne wydarzenie na miarę "Czarnobyla". Ale serial HBO wkurzył Amerykę
MamaDu 0 0Szkolne konkursy plastyczne to farsa. Psycholożka opisała jeden z nich i się zaczęło...
O TYM SIĘ MÓWI 0 0"Czekamy na zarzuty". Księgowy, emerytka, gospodyni – to oni tworzą Lotne Brygady Opozycji
INNPoland 0 0PiS szykuje rewolucję. Chce zmienić zasady płacenia składek ZUS
dad:HERO 0 0Najdroższy zegarek świata został sprzedany za absurdalną kwotę. Ten, kto go kupił, ma dobre serce
0 0Pornografię codziennie oglądają dziesiątki tysięcy dzieci. Rodzice są bezradni
0 0Możesz się pozbyć boomboxa. Ten niezniszczalny głośnik stanie się sercem każdej imprezy
0 0Rodzina patchworkowa - czy warto się w to pakować? Każdego dnia sprawdzam to na własnej skórze
0 0101 lat polskiej muzyki w 7 minut. Film uczniów z Dąbrowy Górniczej trzeba zobaczyć!
dad:HERO 0 0"Trzeba mieć do kogo wracać..." płk Kruczyński z GROM o tym, jak być komandosem i ojcem