2 piersi kaczek
2 słodkie ziemniaki
2 marchewki
świeża kolendra
przyprawy: ok 5 cm świeżego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatułowej
masło, mleko
2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu (polecam wielokwiatowy Food&Joy)
masło do smażenia
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki wina Marsala
1. Ugotować marchewkę i ziemniaki. Ubić z masłem i mlekiem. Dodać kolendrę i przyprawy, wymieszać. Spróbować i zobaczyć czy ta mieszanka Wam odpowiada czy czegoś Waszym zdaniem dodać.
2. Skórę kaczki naciąć 'na krzyż', zanurzyć w sosie sojowym z miodem. Usmażyć na maśle zaczynając od strony skóry, aż skórka się zarumieni, a kaczka nadal będzie soczysta i różowa. Ja żeby sprawdzić po prostu ją kroję i sprawdzam kolor.
3. W między czasie przygotować sos: połączyć ocet z Marsalą. Podgrzać aż zacznie gęstnieć i zmniejszy objętość.
4. Na puree z ziemniaków i marchewki wyłożyć pokrojoną kaczkę, polać sosem i padać z zachwytu!