Ryba w panierce pistacjowo - migdałowej
Ryba w panierce pistacjowo - migdałowej M.Kozyra

Oto jest pytanie..W Trójce radosna Pani Redaktor powiedziała, że skoro wiosny nie widać, to mam ją mieć w sobie. Coś w tym jest. Wiosenne porządki czas zacząć. Przez najbliższe kilka tygodni będę pokazywać potrawy wyjątkowo zdrowe (z małymi słodkimi wyjątkami), głównie warzywa, ryby i chude mięso. Kto spróbuje ze mną przez najbliższe 3 tygodnie wyrzec się (prawie) węglowodanów? i przeżyć:)?

REKLAMA
Zasada jest prosta - 3/4 każdego zjedzonego talerza mają zajmować warzywa - zarówno surowe jak i gotowane, pieczone, etc.
Na obrazku:
Filet z polędwicy z dorsza panierce pistacjowo - migdałowej
Pieczone warzywa: cukinia i papryka
Brokuły przygotowane na parze z sosem jogurtowym
Składniki:
2 filety z dorsza
1 jajko
garść pistacji, garść migdałów
2 cukinie
1 papryka czerwona
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Tymianek
Sól, pieprz
Brokuły
1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy
Sos jogurtowy: sok z połowy cytryny, pół opakowania jogurtu naturalnego, sól, pieprz
1. Pistacje i migdały pokruszyć. Dorsza wytarzać w jajku, obtoczyć w migdałach i pistacjach. Usmażyć.
2. Warzywa pokroić, upiec w 200C, pokropić oliwą, posypać tymiankiem, popieprzyć, posolić.
3. Brokuły ugotować na parze. Wymieszać składniki sosu.
4. Zajadać ze smakiem i bez wyrzutów żadnych.