Lody kawowe
Lody kawowe M.Kozyra

Jestem fanką lodów. A ponieważ właśnie nadciąga (podobno) fala upałów polecam ten oto bardzo nieskomplikowany przepis. Nie trzeba mieć maszyny do lodów, wystarczy mikser i 15 minut czasu!

REKLAMA
Przepis Nigelli z jej najnowszej książki. Jak to u niej - prosto i genialnie! Dysponuję tylko ręcznym mikserem i cierpliwości we mnie nie za wiele, więc nawet tych wspaniałych lodów nie kręciłam tak długo jak przepis mówi, a jednak się udały doskonale i domownicy je sobie wyrywali. W weekend będę próbować różnych wariacji, a tutaj te oryginalne, kawowe.
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
400 ml śmietanki 30%
3 łyżki likieru kawowego
3 łyżki rozpuszczalnego espresso (proszku)
1. Składniki miksować aż masa zacznie delikatnie gęstnieć. Zamrozić i odczekać co najmniej 6h przed spożyciem (jak wytrzymacie!).